Türkiye-çin Arasında Basın Köprüsü

Türkiye ve Çin arasında son yıllarda artan işbirliği, basın-yayın organlarını da birbirine yaklaştırıyor.


Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi alımı için Çinli bir firmayla görüşmeye başlama kararı alması, uluslararası alanda bir anda iki ülke arasında artan ilişkileri dünya gündemine getirdi. Söz konusu karar, taraflar arasındaki ilişkilerin uzun vadede sadece kültürel ve ekonomik alanda sınırlı kalmayacağını gösterirken, iki ülke basınının da birbirini daha yakından tanıması ve işbirliğini artırması gerekliliğini ortaya koydu.

Nitekim Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü de bu alandaki çalışmalar çerçevesinde, karşılıklı gazeteci ziyaretlerini başlattı. Bu kapsamda Türkiye'den bir grup gazeteci BYEGM'nin koordinasyonunda Çin'i ziyaret etti.

-"Türkiye çok hızlı gelişiyor"

Çin Devlet Konseyi Basın Merkezi Başkan Yardımcısı Li Wufeng, Türkiye'nin derin bir tarih ve kültüre sahip olduğunu belirtirken, taraflar arasında son dönemde artan ilişkilere dikkati çekti.

Li Wufeng, "Türkiye çok hızlı gelişiyor, işbirliğimiz stratejik boyuta ulaştı" ifadelerini kullanırken, iki halkın birbirini daha iyi tanıması gerektiğini ve bu kapsamda basın mensuplarına önemli görev düştüğünü vurguladı.

Çin'deki medya kurumlarının yapısı hakkında Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Li Wufeng, Çin'deki ulusal düzeydeki gazetelerin hala devlet kontrolünde olduğunu ifade etti.

Youtube, Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin Çin'de yasaklanmasına dair ise Li Wufeng, "Buralarda çok fazla yasadışı haber yayılıyor, bunu engellemek gerekiyor" dedi.

- Füze ihalesi

Türkiye'nin füze savunma sistemi ihalesinde Çinli firmayla görüşmeye başlama kararı alması, NATO ve Batı tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Bu konuda değerlendirmede bulunan Wufeng, "Türkiye'nin piyasa ilkelerine göre karar vereceğine inanıyorum. Çinli firma, fiyat ve kalite açısından diğerlerine göre çok daha iyi" dedi.

- Çin radyosundan televizyon yayını

Çin'in köklü basın kurumlarından olan ve 65 dilde yayın yapan Çin radyosu, geleneksel medyanın yanı sıra, yeni medya alanında da önemli çalışmalar yapıyor.

Çin radyosu başkan yardımcısı Hu Bangsheng, sadece radyo olarak hizmet vermediklerini, iki televizyon kanalı ve gazeteye sahip olduklarını belirtti.

Türkçe servisini 1957'de kurduklarını vurgulayan Hu Bangsheng, "İki bine yakın personelimizle 65 dilde yayın yapıyoruz. Şu an Türkçe servisimizde 25 kişi çalışıyor. Türkiye ile bu alanda işbirliğimizi artırmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hu Bangsheng ayrıca Batılı organların hakim olduğu uluslararası medyada, iki ülke basın kurumlarının işbirliği yapmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kaynak: AA