Ağrı Dağı Eteklerindeki Sulak Alan Görenleri Büyülüyor

Ağrı Dağı eteklerindeki bulunan ve yüzlerce kuş türü ile birçok yabani hayvanı barındıran Karasu havzasındaki Bulakbaşı sulak alanı görenleri büyülüyor.

Ağrı Dağı Eteklerindeki Sulak Alan Görenleri Büyülüyor

Iğdır şehir merkezine 40 kilometre uzaklıktaki mesafesi olan, Ağrı Dağı’nın buzul suları ile beslenen, birçok kuş türü ve yabani hayvanı barındıran Karasu havzasındaki Bulakbaşı sulak alanı, görenleri kendisine hayran bırakıyor. Doğal güzelliği ile nefes kesen Karasu havzası hakkında gazetecilere bilgi veren Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, Ağrı Dağı Milli Parkı sınırları dahilinde bulunan Bulakbaşı Sazlıkları’nda birçok yabani hayvan türünün barındığını söyledi.

Buranın kuş türünün barınması açısında önemli bir bölge olduğunu ifade eden Türkoğlu, “Burada başta kaya kartalı, şahin, atmaca, derice ve buna benzer yırtıcı kuşlar ile diğer göçmen kuşların bulunduğu Türkiye’nin önemli bir noktasıdır. Bu bölgenin böyle verimli olmasının sebebi Ağrı Dağı’ndan gelen sular ile memleketimizin önemli bir su kaynağı olan Aras’ın suları ile beslenmesinden kaynaklanıyor. Bu güzellik Iğdır’ımız için gerçekten bir nimettir” dedi.

“BULAKBAŞI SAZLIKLARINDA 73 KUŞ TÜRÜ HİÇ GÖÇ ETMEDEN BARINIYOR”
Burada ördekgillerin yoğun bir şekilde yaşadığını ifade eden Türkoğlu, “Burada kışın sürekli kuş sayımlarımız oluyor. Bu kuş sayımlarında sürekli türlerin azalmadığını, aksine arttığını görüyoruz. Buradaki gözlemlerimizde 73 kuş türünün göç etmediğini, burada ürediklerini ve yaşam alanlarının burada olduklarını gördük” şeklinde konuştu.

Türkoğlu, Aras Nehri Havzası’ndaki Tuzluca ilçesi sınırları içerinde bulunan Çıyrıklı Köyü Kuş Gözlem Merkezi’nde yaklaşık 54 bin kuş halkaladıklarını, bu da Türkiye’deki 460 türünün yaklaşık yüzde 51’nin burada halkalamış bulunduklarını söyledi.

Kaynak: İHA