Yeni Teşvik Yasası Anlatıldı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın "Çanakkale Yeni Projelerle Büyüyor" projesi kapsamında düzenlediği "Proje Yazma ve Yeni Teşvik Yasası Hakkında Detaylı Bilgilendirme Eğitimi" Kongre ve Fuar Merkezi'nde yapıldı.

Yeni Teşvik Yasası Anlatıldı

Yeni Teşvik Yasası hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyen ve yararlanmak isteyen katılımcılara yönelik seminere Elif Beygo konuşmacı olarak katıldı.

Yeni Teşvik sisteminin katma değeri yüksek, bilgi yoğun teknoloji kullanan ve ihracat odaklı yatırımlar ile istihdamı ve uluslararası rekabet gücünü arttırıcı ve Ar-Ge içeriği yüksek bölgesel ve büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımlara odaklandığını ifade eden Elif Beygo, genel teşvik uygulamalarının KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyetinden oluştuğunu belirtti.

Bölgesel teşvik uygulamalarında ise bunlara ek olarak vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği gibi unsurların yer aldığını kaydeden Beygo, 6. bölgede yer alan Bozcaada ve Gökçeada'da bunlara ek olarak Gelir Vergisi stopajı desteği ve sigorta primi desteğinin de verildiğini vurguladı. Yeni teşvik sisteminde sosyo-ekonomik gelişmişlik kriterlerine göre yapılan gruplandırmada Türkiye'nin 6 bölgeye ayrıldığını ve Çanakkale'nin ikinci bölgede yer aldığını hatırlatan eğitmen Elif Beygo, genel teşvik uygulamalarından faydalanmak için sağlanması gereken asgari sabit yatırım tutarının Çanakkale için 1 milyon TL, Bozcaada ve Gökçeada için ise 500 bin TL olduğunu söyledi.

Elif Beygo, yeni Teşvik Yasası'nda Çanakkale için öncelikli yatırım alanlarını; Entegre hayvancılık yatırımları, su ürünleri yetiştiriciliği, gıda ürünleri ve içecek imalatı, ağaç ve mantar ürünleri imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, demir-çelik dışı ana metal sanayi ve metal döküm sanayi, metal eşya makine ve teçhizat imalatı, büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı, elektrikli makine ve cihazları imalatı, radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı, tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı, mobilya imalatı, oteller, öğrenci yurtları, soğuk hava deposu hizmetleri, lisanslı depoculuk, eğitim hizmetleri, hastane yatırımı, huzurevi, atık geri kazanım veya bertaraf tesisleri, kömür gazı üretimi (sentez gazı) ve seracılık olarak sıraladı. Teşvikte 6. bölge imkânlarından yararlanan Bozcaada ve Gökçeada için öncelikli yatırım alanları ise Entegre hayvancılık yatırımları, su ürünleri yetiştiriciliği, gıda ürünleri ve içecek imalatı, oteller, soğuk hava deposu hizmetleri, lisanslı depoculuk, eğitim hizmetleri, hastane yatırımı, huzurevi, atık geri kazanım veya bertaraf tesisleri ve seracılık olarak sıralandı.

Seminerin sonunda, Kongre ve Fuar Merkezi'nde dört gündür devam eden "Proje Yazma ve Yeni Teşvik Yasası Hakkında Detaylı Bilgilendirme Eğitimi"ne katılanlara sertifikaları dağıtıldı.
Kaynak: İHA