Bilecik'te, Adım Üniversiteleri Birliğinden 'Tarih Gezisi'
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, ADIM Üniversiteler Birliğinin "tarih" konulu tematik toplantısının değerlendirme birleşiminde, "600 yılı aşkın bu topraklarda hüküm sürmüş bir medeniyetin çıktılarından bir rektörün çocuğunun bile faydalanamaması, benim adıma bir zuldür, üzüntü kaynağıdır" dedi.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ev sahipliğinde, önceki gün gerçekleştirilen, ADIM Üniversiteler Birliğinin "tarih" konulu tematik toplantısı kapsamında Bilecik ve Söğüt ilçesindeki tarihi mekanlara ziyaretler yaptıklarını hatırlatan Bağcı, Bilecik'te düzenledikleri 4'üncü tematik toplantıyı, kendilerine yakışacak şekilde önemli projelerle sonuçlandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.
Çok sevinçli ama aynı zamanda üzüntülü olduğunu dile getiren Bağcı, "İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın" sözünü düstur eden, toplumun her yönetim kademesinde söylenilen bir söz olarak beynimize kazıyan Şeyh Edebali'nin torunlarının olduğu bir yerdeki üniversitemizin rektörünün ev sahipliğinden duyduğum memnuniyeti sizlerle paylaşarak, kendisine çok teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.
Soyunun, Kayı Boyu listesinde adı geçen Yüreğir köyünden geldiğini anlatan Bağcı, şöyle devöam etti:
"İki çocuğum var, ikisi de üniversite mezunu ve öğretim üyesi. Onlar lisede tarih okudukları zaman herhalde babalarının bir gün rektör sıfatıyla böyle bir toplantı yapacaklarını bilselerdi benden önce tarih öğrenirler, bana da öğretmeye kalkarlardı; 'Bize eksik öğrettin' diye. Benim jenerasyonum ve onların çocukları, maalesef bu konuda çok yetersiz kaldık. Üniversite yöneticileri olarak ADIM toplantısının Bilecik'te yapılması bize tarihi bir misyon ve görev yüklemiştir. Bu görevi layıkıyla yapamayacağım endişesiyle ve kendimden verdiğim örnekle doğrusu hakikaten bu üzüntülerimi sevince dönüştürmenin, proje haline getirileceği bir toplantı olması dolayısıyla buna hassasiyet katıyoruz. Bizim üzerimize, bir görev düşüyor.
Her yıl Çanakkale'ye çok sayıda turlar düzenlenerek tarihi mirasa sahip çıkmak adına büyük adımlar atılıyor. Çanakkale'ye düzenlenen seferler gibi önümüzdeki eylül ayının ikinci haftasından itibaren 3 gün süren Söğüt Kuruluş Şenliklerine sadece şenlik, festival değil, ona bir anlam yükleyerek, Türk gençliğinin Çanakkale'de yüklediği anlamı Söğüt'e de getirmek adına bunu bir proje haline getirmenin doğru, bize yakışan ve bize görev olarak biçilen misyonun gereği bir hareket olacağını düşünüyorum. Bunun yanında ayrıca Bilecik'te 'Tarih Yaz Okulu Projesi' var. Her yıl 15 gün boyunca üniversitelerden katılacak öğrencilerin akademisyenlerin katılacağı bir çalıştay düzenleyeceğiz. Bizi, sevindiren ve üzüntümüzü sevince dönüştürecek olayın, bu gençlik olgusu, hareketi olduğunu, içtenlikle kabul ettik. 600 yılı aşkın bu topraklarda hüküm sürmüş bir medeniyetin çıktılarından bir rektörün çocuğunun bile faydalanamaması, benim adıma bir zuldür, üzüntü kaynağıdır. ADIM Üniversiteleri Birliği adına da ayrı bir üzüntü olacağını biliyorum. Bu üzüntünün sevinçlere, mutluluğa ve gurura sevk edilmesinin yegane yolunun buradan geçtiğine inanıyorum."
Bağcı, ADIM Üniversiteleri Birliği bünyesinde 417 bin 437 öğrenci ve 7 bin 100 öğretim üyesinin yer aldığını ve alınan kararların tüm bu topluluk adına alındığını sözlerine ekledi.
Gezide katılımcılara rehberlik eden Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan ise "Hepimizin ortak kanaatidir ki bu topraklar bizim kimliğimiz ve benliğimiz için çok önemli. Bu ülkenin aydınları olarak da mutlaka bir şeyler yapmamız lazım. Neler yapacağımızı dün müzakere ettik, bugün de sonuca bağlayacağız. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Daha sonra Söğüt Belediye Başkanı Osman Güneş ve Söğüt Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Taner Bilgin, katılımcıların boyunlarına birer "Yörük poşusu" bağladı ve onlara hediyeler takdim etti.
Şeyh Edebali Türbesi'nde başlayan gezide, İkinci Abdülhamid dönemi eseri olan belediye binası ile Küre köyünde bulunan Dursun Fakıh Türbesi'ni ziyaret eden heyet, Söğüt ilçesindeki Ertuğrulgazi Türbesi, Kuyulu Mescit, Çelebi Mehmet Camii Hamidiye Külliyesi ziyaretinin bitiminde yapılan değerlendirme toplantısının ardından Bilecik'ten ayrıldı.
Etkinliğe, Bağcı ve Özcan'ın yanı sıra Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Manisa Celal Bayar üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik ve üniversitelerin tarih bölüm başkanları ile öğrenci konseyi başkanları katıldı.