Taş Kömürünün Bulunuşunun Yıl Dönümü
Uzunmehmet'in taş kömürünü buluşunun 184. yıl dönümü, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde törenle kutlandı.
Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzunmehmet Anıtı önünde gerçekleştirilen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessese Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu, burada yaptığı konuşmada, birincil enerji kaynaklarından taş kömürünün sanayinin en önemli ham maddelerinden biri olduğunu söyledi.
Dünyada elektrik üretiminde en büyük payın kömürde olduğunu belirten Uncu, "Türkiye'nin kalkınması, hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve sosyal gelişmenin doğal sonucu olarak enerji talebi hızla artmaktadır. Bu talebi karşılamada ana hedef gereksinimiz olan enerjinin zamanında ucuz ve kaliteli olarak sağlanmasıdır. Bu çerçevede iç talebin mümkün olabildiğince yerli kaynaklarında değerlendirilip karşılanması büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.
Uncu, ucuz ve güvenilir bir kaynak olan kömürün Türkiye'de enerji talebinin karşılanmasında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, törene bazı TTK ve Genel Maden İşçileri Sendikası yöneticilerinin katılmamasına tepki göstererek, "Uzunmehmet sayesinde ekmek yiyen madencilerin yöneticileri, genel müdürleri, müessese müdürleri yıllardır bu törenlere katılmıyorlar. TTK genel müdürünün, sendika başkanının bu vefayı göstermesi lazım" diye konuştu.
GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç da TTK'nın kömür üretiminin arttırılmasını istediklerini, bunun için de işçi açıklarının bir an önce giderilmesini beklediklerini kaydetti.
Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay ise Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşların katıldığı törende, Uzunmehmet anısına okullararası düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
- Uzunmehmet'in öyküsü
Uzunmehmet ve kömürün bulunuşuyla ilgili öykü, 1820-1829 yılları arasında geçiyor.
Öyküde, Uzunmehmet'in kömürü buluşu şöyle anlatılıyor:
''Uzunmehmet, Ereğli'ye bağlı Kestaneci köyündendir. 1820'li yıllarda Ereğli'nin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir. Uzunmehmet, askerliğini bahriye eri olarak yapmıştır. Terhis olurken kendisine subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir.
Uzunmehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider. Hasat sonu olduğu için değirmen tamamen doludur. Uzunmehmet, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş aklına gelir.
Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir. Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar. Bazı yerleri kazan Uzunmehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbul'a götürür. Padişah İkinci Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek Uzunmehmet'i 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer.
Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzunmehmet'in kömürü bulmasını hazmedemez. İstanbul'a fen heyetine gitmek için yola çıkan Uzunmehmet'i, Leblebici Hanı'nda öldürtür.''