Diyarbakır'ı Film Festivali İle Tanıtmak İstiyorlar
Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Yaşatma Derneği , hazırladığı "Uluslararası Altın Sur Film Festivali" projesiyle Diyarbakır'ın tanıtımına katkı sunacak.
İslam'ın Anadolu'ya açılan ilk kapısı olması, birçok medeniyete ev sahipliği yapması, tarihi camileri, sahabe mezarları ve 82 burçtan oluşan surlarıyla açık hava müzesi görünümündeki Diyarbakır'ın tanıtımı DİKTUM tarafından düzenlenecek film festivali ile sağlanacak.
Dernek başkanı Kenan Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın marka şehir ve turizmle ilgili cazibe merkezi olması gerektiğini söyledi.
Diyarbakır'da en büyük potansiyelin turizm olduğunu, kentin kültür, tarih ve maneviyat açısından dünyada en önemli şehirler arasında yer aldığını kaydeden Aksu, bu değerlerin Diyarbakır ve ülkeye çok büyük getiri sağlayabileceğini belirtti.
Aksu, dünyadaki turizm örgütlerinin yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'nin turist getirisi açısından dünyada üçüncü ülke ilan edildiğine dikkati çekerek, bunun da Türkiye'nin turizmde ne kadar önemli bir yere geldiğini gösterdiğini, Diyarbakır'ın da turizme önemli katkı sunacak şehirler arasında yer aldığını dile getirdi.
Çözüm sürecinin de etkisiyle bölgenin hareketlendiğini ifade eden Aksu, şöyle konuştu:
"Biz de tarih, kültür ve maneviyatın olduğu bir şehirde yaşıyoruz. Zenginliklerin olduğu bir kentteyiz. İddia ediyorum İspanya'da Toledo neyse Diyarbakır o şehrin 100 katı değere sahip. Toledo, Diyarbakır gibi bir şehir fakat değerler açısından çok gerisinde. Toledo, turizm ile cazibe merkezi haline getirildi.
Evleri, kiliseleri, tarihi yerleri onarıldı. İspanya'nın turizm gelirinin dörtte birini Toledo karşılıyor. Yıllık 20 milyon dolara yakın bir turizm getirisi var. Diyarbakır bundan çok daha büyük değerlere sahip."
Diyarbakır'ın turizm şehri olmasının hem kente hem de ülkeye büyük getiri sağlayacağını vurgulayan Aksu, Sur içi bölgesinin açık hava müzesi niteliğinde olduğunu, kentsel dönüşüm projesinin bir an önce hayata geçirilmesi ve tarihi yerlerin onarılması gerektiğini belirtti.
"Surların, tarihi mekanların ortaya çıkması lazım. İddia ediyorum bunlar yapıldığı taktirde 500 fabrikaya eşdeğer bacasız fabrika olan turizm getirisi artı değer kazandıracaktır. Diyarbakır'ın tanıtımıyla ilgili 'Uluslararası Altın Sur Film Festivali' projesini hazırladık. Açık hava müzesi olan Diyarbakır'ı film festivali ile tanıtmak istiyoruz" diyen Aksu, Türkiye'nin her yerinde film festivallerinin düzenlendiğini, festivallerin yapıldığı yerlerin parasız reklamlarının yapıldığını aktardı.
Projenin hayata geçirilmesiyle dünyanın her yerinden basın ve sanatçıların akın akın Diyarbakır'a geleceğini kaydeden Aksu, şunları kaydetti:
"Gelenleri Diyarbakır'ın tarihi mekanlarında ağırlayacağız. Bu sayede kentin tanıtımı olacak. Diyarbakır'ın surları bir markadır. Bu markayı da festivalin isminde kullanıyoruz. Festivali uluslararası bazda yapmak istiyoruz. Projeye destek için Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumlarla görüşmelerimiz sürüyor. Türkiye'de böyle büyük festivalleri yapan organizasyon firmaları var. Onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Fim festivalini nisan veya mayıs ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu konuda yoğun bir şekilde çalışıyoruz."