Ortadoğu'ya Kendi Dilinden 'sessiz Devrim'

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin 2002-2012 yıllarındaki demokratik değişim ve dönüşüm envanteri "Sessiz Devrim" Arapça'ya çevrildi.


Türkiye'nin son 10 yıldaki demokratikleşme yolculuğu, 'Sessiz Devrim' aracılığıyla Ortadoğu ülkelerine kendi dillerinde anlatılacak.

KDGM'nin yayımladığı ve 'Sevra Samıta' ismiyle Arapça'ya çevrilen kitabın envanter kısmında, 2013 yılının ilk 10 ayına kadarki güncel demokratikleşme adımlarına da yer verildi.

"Sessiz Devrim: Türkiye'nin Demokratik Değişim ve Dönüşüm Envanteri " Arapça yayımlanan kitap, ilk olarak AK Parti Kızılcahamam 21. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda milletvekillerine dağıtılmıştı.

2002-2012 yıllarında Türkiye'nin nasıl bir değişim ve dönüşümün yaşandığının anlatıldığı kitabın Arapçası Türkiye'deki yabancı temsilcilikler, uluslararası düşünce kuruluşlarına ve araştırma merkezlerine de gönderilecek.

Tunus'ta başlayan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde hızla yayılan 'Arap Baharı' sonrasında Mısır başta olmak üzere pek çok ülkeye gönderilecek kitapta, son 10 yılda Türkiye'de yaşanan değişim ve dönüşüm süreci ve Türkiye'nin demokratikleşme adımlarının ana hatları anlatılıyor.

Kitabın önsözünü kaleme alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son 10 yılda millete ve ülkeye olan sevda ile her alanda çok büyük hizmetler, yatırımlar ve köklü reformlar gerçekleştirdiklerine vurgu yaparak 'Sessiz Devrim'in bundan sonraki reform süreci için yol haritası niteliğinde olduğunu belirtmişti.

Başbakan Erdoğan, önsözde, "Bu devrimler kendi vatandaşını tehdit olarak gören devletçi yaklaşım yerine, farklılıkları zenginlik olarak kabul eden, vatandaşı ve vatandaşa hizmeti esas alan bir anlayışı yürürlüğe koyduk" değerlendirmesinde bulunmuştu.

-Demokratikleşme Paketi'nden 4 madde kitapta

Kitabın Arapça baskısında, Başbakan Erdoğan tarafından 30 Eylül'de açıklanan 28 maddelik Demokratikleşme Paketi'nden maddelere de yer verildi.

Pakette yer alan ve yürürlüğe giren ve Ortadoğu'ya duyurulacak şu dört idari düzenleme de kitapta yer alıyor:

-İlkokullardaki öğrenci andı uygulamasının kaldırılması,

-Kılık Kıyafet Yönetmeliği değiştirilerek kamu kurumlarında başörtüsü yasağının kaldırılması,

-Mor Gabriel Manastırı arazisinin manastır vakfına iade edilmesi,

-Kurban derisi, fitre ve zekat toplama konusundaki kısıtlamaların kaldırılması.

Daha önce İngilizce'ye de çevrilen kitabın Kürtçe çevirisi önümüzdeki günlerde basılacak.

Kaynak: AA