Maden İşçisi, Kıdem Tazminatı’na Sahip Çıkıyor

Çalışma hayatında kıdem tazminatına yönelik tartışma ve yeni düzenlemeler yapılacağı yönündeki haberlere maden işçisi tepki gösterdi.


Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi’nde çalışan bir grup madenci, vardiya çıkışında Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Karadon Şube Başkanlığı önünde toplanarak bir bildiri okudular. Madenciler, Sendikalarının kıdem tazminatı yönelik tutumunu desteklediklerini ve mücadeleye hazır olduklarını duyurdular.

İşçiler adına bildiriyi maden işçisi İsmet Hacıbektaşoğlu okudu. Hacıbektaşoğlu, “Bugün burada toplanmış olmamızın nedeni siyasi iktidarın, işçi sınıfının en önemli kazanımı olan kıdem tazminatına karşı hazırlamış olduğu yeni yasa tasarısına karşı çıkmak ve bu konudaki tutumunu bildiğimiz Genel Maden İşçileri Sendikamıza destek vererek daha aktif tutum alması için yanında olduğumuzu bildirmektir. Türkiye işçi sınıfının önderi maden işçilerinin ve sendikasının her konuda olduğu gibi bu konuda da gerekli mücadeleyi en iyi şekilde yapacağına olan inancımız tamdır. Siyasi iktidarın işçileri bölmek için ortaya attığı “eski haklara dokunulmayacak” türünden söylemlere itibar etmeyeceğimizin ve eski işçi-yeni işçi ayrımı yapmaya çalışarak bizlerin mücadele azmini kırmaya çalışanlara en iyi cevabı vereceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.

Maden işçilerini şube binası önünde karşılayan GMİS Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci, Şube Sekreteri Adnan Tıska, Şube Mali Sekreteri Seyfi Özkaynak ve Şube Teşkilat Sekreteri Hamza Açıkgöz, maden işçisinin her zamanki duyarlılığı ve mücadele azminin gurur vereci olduğunu dile getirdiler.

İşçileri hitaben bir konuşma yapan GMİS Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci, “Kıdem tazminatı hakkımızdır. Çeşitli gerekçelerle sürekli önümüze getirilmesini kabul etmiyoruz. Kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemeler karşısında maden işçileri Türkiye’ye örnek olacak duruşu sergileyecek mücadele azmine, bilgisine, tecrübesine, cesaretine ve kararlılığına sahiptir” dedi.

Cebeci şöyle konuştu;
“Öncelikle Genel Maden İşçileri Sendikası ve Karadon Şubesi olarak hoş geldiniz diyorum.

Burası GMİS Karadon Şube Başkanlığı. Bugün burada olmanız çok önemli. Buraya kendi isteğiyle, duyarlılık göstererek gönüllü olarak gelen tüm arkadaşlarımız şunu çok iyi biliyor ki 1990-1991 yıllarında Türkiye işçi sınıfına örnek olmuş işçi hareketinin mimarı olan, işçi sınıfının önderi maden işçilerinin, hak kayıpları söz konusu olduğunda birlik beraberliklerini göstermeleri çok önemliydi. Bu nedenle hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sizlerle gurur duyuyoruz.

Gündemde kıdem tazminatı var. Hükümetin değişiklik yapmak istediği, hakkımız olan kıdem tazminatı, çalışanlara 1936 yılında 3003 Sayılı kanunla verilmiştir. 45 günlük kıdem tazminatı hakkı 1961 Anayasasıyla onaylanmış ancak 1980 darbesi sonrası 30 güne düşürülmüştür. Bugün ise yüzde ellisini daha geri almak istiyorlar. Bu girişimlere karşı mücadele azmi ve kararlılığınızı göstermek için buradasınız. Kıdem tazminatı, çalışanların emekliliklerinin güvencesi demek, ev sahibi olabilmeleri demek, çoluk-çocuklarını evlendirebilmeleri demek. Çalışırken iş güvencesi demek. 1980 darbesiyle 30 güne düşürülen kıdem tazminatı hakkımızı, resmi bir teklif olmasa bile basından öğrendiğimiz kadarıyla bu Hükümet yüzde 50’nin de altına düşürmek istiyor. Yeni kayıplarla karşı karşıya kalacağız. Rafa kaldırıldı denilen düzenlemeler, üç gün sonra raftan indirilip yeniden gündeme getiriliyor. Bu tavır moral bozucudur. Kıdem tazminatı hakkımızdır. Çeşitli gerekçelerle sürekli önümüze getirilmesini kabul etmiyoruz. Kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemeler karşısında maden işçileri Türkiye’ye örnek olacak duruşu sergileyecek mücadele azmine, bilgisine, tecrübesine, cesaretine ve kararlılığına sahiptir. Bu mücadelenin önderliğini yapacak olan da Genel Maden İşçileri Sendikası’dır. Kimsenin bundan en küçük bir şüphesi dahi olmasın. Türk-İş Genel Kurulları’nda kıdem tazminatıyla ilgili hakları geri götürecek her türlü girişimin genel grev kararı sayılacağı karar altına alınmıştır. Siyasi iktidara “istihdam yaratıyoruz, kıdem tazminatı yüktür” diyerek baskı yapan işverenlere sesleniyorum. Kefenin cebi yok. Biz kazandığımız hakları asla geri vermeyeceğiz. Böyle bir tasarı gündeme geldiğinde dünyayı başlarına yıkarız. Kıdem tazminatı bugün çalışanlar tarafından kazanılmamıştır. Bizler de gelecek kuşaklara bu hakkı devretmek mecburiyetindeyiz. Kıdem Tazminatı, 1936 yılında ruhu şad olsun, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından verilmiştir. Onların verdiği kazanımlara el uzatanların ellerini kırarız. Kıdem tazminatı bizim hakkımızdır ve asla teslim etmeyeceğiz ve bizim için tartışma konusu bile değildir. Maden işçisi tarihinde de görüldüğü gibi mücadele azim ve kararlılığına, tecrübesine sahiptir. Hiç kimse bizi karşısına almasın. Biz maden işçileri, bizi karşısına almaya kalkışanlara karşı hukukun dışına çıkmayız ama gerekeni de yaparız”.

Maden işçileri, “Tazminata uzanan eller kırılsın”, “iş ekmek yoksa barış da yok”, “susma sustukça sıra bize gelecek”, “İşçi-sendika omuz omuza” sloganlarını attı.
Kaynak: İHA