Doç. Dr. Şahinbakay Açıklaması

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şahin Kabay, organ bağışının önemine değindi.

Doç. Dr. Şahinbakay Açıklaması
Kabay, “Organ nakli dediğimiz zaman fonksiyonlarını yitirmiş, işlevini yitirmiş organların canlıdan yada ölüden kadavradan organların cerrahi yöntemlerle alınıp hastaya nakledilmesi işlemidir. Hangi organları nakledebiliyoruz? böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, incebağırsak. Aynı zamanda kornea, kalp kapakçığı ve kemik iliği gibi dokulardan da nakiller yapılabilmektedir”dedi.


Doç.Dr.Şahin Kabay, organ bağışlayan kişilerin Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan bir sistemle ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını söyledi.

Kabay, “Organ bağışlayan kişilerin organları Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Ulusan Koordinasyon Merkezi tarafından listelerde cins, dil, din ayrımı yapılmaksızın adaletli bir şekilde organa ihtiyacı olan kişilere ülke çapında koordinasyonunu sağlayarak dağıtılması esasına dayanıyor. Verici kişiler donör dediğimiz verici kişiler organlarını bağışladıktan sonra hızlı bir şekilde 24 saat çalışarak devreye girmekte bağışlayan kişinin organları bu konuda eğitim almış yeterli kişiler tarafından tıbbi ve cerrahi usullere uygun olarak alınmakta ve organ bekleyen kişilere ulaştırılmaktadır" diye konuştu.

Şahin Kabay, organ nakli ile ilgili vatandaşlarımızın bazı endişeleri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Tabi organ bağışı konusunda halkımızın bazı endişeleri bazı şüpheleri var. Bunlar nelerdir? Öncelikle beyin ölümü. Yani kişi öldükten sonra mı organları alınıyor. Yoksa canlıyken mi alınıyor. Bunu açıklamak gerekirse beyin ölümü dediğimiz olay kişinin tıbben ölmesidir. Yani bu kişinin artık hayata dönme imkanı yoktur. Bitkisel hayattan yada ağır komadan farklı bir durumdur. Kalbi ve ciğerleri cihazlar ve tıbbi destekle çalışmaktadır. Bitkisel hayatta ise kalbi ve ciğerleri çalışmakta geri dönüşümü olabilmektedir. Şu ana kadar tüm dünyadaki incelemelere baktığımızda beyin ölümü tanısı konulduktan sonra hayata dönmüş hiç kimse bulunmamaktadır. İkinci bir sorun sıklık karşılaştığımız bunun dinen caiz olup olmadığıdır. Bu konuda Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 1980 yılında fetvaya bakacak olursak organ naklinin caiz olduğunu belirtmiştir.”
Kaynak: İHA