Davutoğlu'nun Nato Parlamenter Asamblesi Heyetini Kabulü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun NATO Parlamenter Asamblesi heyetiyle görüşmesinde ağırlıklı olarak Ortadoğu'ya ilişkin konuların ele alındığı öğrenildi.


Davutoğlu, NATO PA Başkanı Hugh Bayley ve beraberindeki heyeti Dışişleri Bakanlığında kabul etti. Görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Ortadoğu'ya ilişkin konulara ağırlık verilen görüşmede, Suriye, Mısır, İran ve Irak ile ilişkiler ele alındı. AB süreci ve Türkiye'nin Çin'den füze savunma sistemi alımı konusundaki kararının da gündeme geldiği kabulde, Davutoğlu heyettekilerin sorularını yanıtladı ve Türkiye'nin görüşlerini anlattı.

Konuklara Suriye politikasına ilişkin bilgi veren Bakan Davutoğlu, uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda başarısız bir sınav verdiğini belirterek bir an evvel etkin adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Siyasi çözüme ve Cenevre-2 sürecine verilen desteği ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin görüşlerinin Londra'da gerçekleştirilen Suriye Halkının Dostları Grubu Toplantısı'nda kabul edilen bildiride açıkça yer aldığını kaydetti.

Davutoğlu, Türkiye'nin İran ile ikili ilişkileri geliştirme arzusunu da dile getirerek, bu ülkeyle uluslararası toplum arasında son dönemde başlayan diyaloğa destek verildiğini söyledi.

Bakan Davutoğlu, diyalog sürecinin "nükleer" konusunun çözümüne ve bölgesel istikrara katkı yapacağına da dikkati çekti.

Irak ile ilişkilere de değinen Davutoğlu, ikili ilişkilerde yeni bir canlanma dönemi yaşandığını ve kendisinin de yakın zamanda Bağdat'ı ziyaret edeceğini belirtti ve iki ülke arasındaki işbirliğinin azami düzeye çıkarılmasının önem taşıdığının altını çizdi.

Çin'den füze savunma sistemi alınması konusundaki karara ilişkin olarak da Davutoğlu, kararın temelini oluşturan kriterlerin bilindiğini, bu süreçte fiyat, süre ve Türkiye'de üretim hususlarının göz önünde bulundurulduğunu bildirdi. Bu çerçevede, Çinli bir firmanın ilk sırada yer aldığını ancak sürecin henüz sonuçlanmadığını kaydeden Davutoğlu, sayılan hususları dikkate alan diğer firmaların da değerlendirilebileceğini ifade ederek kararın ideolojik bir boyutu bulunmadığını vurguladı.

Kaynak: AA