3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası
Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, “Yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve organ bağışı yapmaya davet ediyorum” dedi.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası münasebetiyle bir mesaj yayımlayan Dr. Nail Umay, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Son yıllarda organ naklinde gelinen noktaya baktığımızda ilimizin de bu konuda övünç kaynağı olduğunu görebiliriz.
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak tıpta yaşanan devrim niteliğindeki yenilikler ve şaşırtıcı gelişmeler organ nakli bekleyen hastaların umutlarını tazeliyor ancak; dünyada ve ülkemizde organ bağışının yetersiz olduğu, toplumun bu konuda bilgilendirilmesi ve organ bağışına teşvik edilmesi için çalışmalar aralıksız sürdürülmelidir.
Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedir. Bugün binlerce kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak 'bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Nakil bekleyen hastaların bazıları ise tedavi olabilmek umuduyla yurt dışında çareler aramaktalar.
Ülkemizde kalp, böbrek, akciğer, karaciğer, pankreas gibi organlar; kalp kapağı, gözün kornea tabakası, deri ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilebilmektedirler.
Sağlık Bakanlığı, ülke genelinden Organ Bağışı bilincini oluşturmak amacıyla 3-9 Kasım tarihlerini Organ Bağışı Haftası olarak belirlemiştir. Malatya Sağlık Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı bir haftaya bağlı kalmadan sürdürmekteyiz. İlimizde çeşitli iş merkezlerinde açtığımız stantlarda vatandaşların organ bağışına teşvik edilmesi amacıyla sunumlar, el ilanları ve broşürlerle bilgilendirme hizmetleri yapmaktayız.
Sağlık Bakanlığı ile PTT arasında yapılan anlaşma gereği 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren her ayın ilk Cuma günü PTT'de organ bağışı standı kurulup, burada vatandaşlara organ bağışının yararlarını anlatıyoruz. Halkımızın bu konularda duyarlı olmasını ve organ bağışında bulunmasını bekliyoruz.
Nakil bekleyen binlerce hastalara yeni bir umut yaratabilmek elimizde ve maalesef Ülkemizde organ bağışı yeterince yapılmadığı için ölümler dünya ortalamasının çok çok üzerindedir.
Ülkemizde 29 Mayıs 1979 tarihli 2238 sayılı kanun ile ‘Organ ve Doku Nakli Hizmetleri’ yürütülmektedir. 2011 yılı için Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 20 bin 169 kişi nakil için sıra beklerken 2011 yılında sadece 320 organ bağışı yapılmıştır.
İlimizde İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2002 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen bin 125 çeşitli nakil ile hastaların yeniden hayata tutunmalarını sağlamıştır. Avrupa ve dünya standartları üzerine çıkan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ve değerli ekibi ilimiz ve ülkemiz adına övünç kaynağı olmayı sürdürüyor.
Bu kapsamda İnönü Üniversitesi Rektörlüğü nezdinde Tıp Fakültesi Dekanlığı ve değerli ekibine buradan yaşam umudu bulan hastalarımız adına minnet duygularımı tekrardan ifade etmek isterim.
Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Ülkemizde yapılan toplam organ ve doku nakil sayıları her geçen yıl artmakla birlikte henüz istenen seviyeye ulaşmamıştır.
Organ bağışı İl Sağlık Müdürlüğünde, Hastanelerde, Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet alımı sırasında), Organ nakli yapan merkezlerde, Organ nakli ile ilgilenen Vakıf, Dernek vb. kuruluşlarda yapılabilir.
Kişinin organ bağışından vazgeçmesi halinde organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmesi ve bu kararı ailesine bildirmesi yeterli olmaktadır.
18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü organ bağış senedini iki tanık huzurunda doldurup imzalayarak bağışlayabilir.
Bu kapsamda yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve Organ Bağışı yapmaya davet ediyorum.”