Türkiye İle Ab Arasındaki Müzakereler 3 Yıl Sonra Yeniden Başlıyor
Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinde, 3 yılı aşkın bir sürenin ardından yeni bir başlık açılıyor.
Türkiye ile AB asındaki Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nda, 22 numaralı "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" faslına ilişkin müzakereler resmen başlatılıyor. Konferansa, Türkiye adına AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz katılıyor.
Böylece, İspanya'nın Dönem Başkanlığı sırasında 30 Haziran 2010 tahininde "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı"na ilişkin 12. başlığın açılmasından bu yana ilk defa bir müzakere faslı açılmış olacak.
AB Dönem Başkanı Litvanya'nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius'ın başkanlık ettiği konferansa Avrupa Komisyonu adına Genişlemeden Sorumlu Üye Stefan Füle katılıyor.
22 numaralı fasıl, Türkiye'yi üyelik sonrasında bölgesel gelişmişlik farklılıklarını gidermek için verilecek olan AB fonlarını etkin kullanmaya hazırlayacak.
AB fonlarıyla bölgesel kalkınmanın sağlanabilmesi için Türkiye'ye de büyük rol düşüyor. Yeni fasıl, birliğin hem üye ülkeler hem de ülkelerin kendi bölgeleri arasında sosyo-ekonomik denge, entegrasyon ve uyumu sağlamak için geliştirdiği 'Bölgesel Politika' çerçevesinde aday ülkeleri üyeliğe hazırlamayı amaçlıyor.
İstihdam, rekabetçilik, ekonomik büyüme, hayat standartlarının yükseltilmesine yönelik projeleri kapsayan 22. fasıl, diğer fasıllardan farklı olarak sosyo-ekonomik farklılıkların azaltılmasına yönelik pratik çalışmaları kapsıyor. Bu nedenle üyelik sonrası verilecek olan yapısal fonların etkin kullanımını sağlayacak idari ve hukuki düzenlemeler haricinde doğrudan mevzuat uyumu gerektirmiyor
Kurulduğundan bu yana üye sayısını artıran ve 27'ye çıkaran AB'de bölgeler arası farklılıklar, genişlemeyle birlikte fazlalaştı. Böylece, AB'nin ilk olarak Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in birliğe katılımıyla gündeme gelen Bölgesel Politika'ya verdiği önem de arttı. AB, 2007-2013 dönemi için hedef bölgelerine 347 milyar avroluk fon ayırdı. Aynı dönemde birlik, diğer aday ülkeler gibi Türkiye'ye de Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (İPA) çerçevesinde 4,8 milyar avro fon sağladı.