'Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri'
Aksaray Üniversitesi'nde Yunus Emre'yi anma etkinlikleri kapsamında "Bizim Yunus" isimli konferans düzenlendi.
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, konferans salonunda yaptığı konuşmada, Yunus Emre'nin, Anadolu'da paylaşılamayan ve bu nedenle farklı yerleşim birimlerinde mezarları, makamları, türbeleri bulunan çok değerli, büyük bir sima olduğunu söyledi.
Onun paylaşılamayan bir insan olmasının bile bu coğrafyada ne kadar sahiplenildiğini gösterdiğini kaydeden Acar, "Yunus Emre halk edebiyatının ve tasavvuf edebiyatının en büyük şahsiyetlerinden, Anadolu'nun manevi mimarlarından, İslam dünyasının ortak değerlerinden bir tanesidir. Yunus deyince akla çok şey gelir" dedi.
Acar, konuşmasının ardından, Yunus Emre'nin "Benim Adım Derli Dolap" ve "İncitme Gönül" şiirlerini okudu.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu ise Yunus Emre'nin paylaşılamayan bir insan olduğunu ve onun gibi bir insanı herkesin sahiplenmek isteyeceğini kaydetti.
Yunus Emre'nin Anadolu'da ve Anadolu dışında 15'ten fazla makamının olduğunu belirten Tavukçu, şunları kaydetti:
"Aksaray, Karaman, Erzurum, Eskişehir, Kırşehir, Bursa, Ordu, Manisa, Isparta, Afyon, Sivas, İzmir, Tokat, Limni Adası ve Kuzey Azerbaycan içinde en kuvvetli ihtimalin Aksaray olduğudur. Şiirlere bakıldığında 5 farklı Yunus'un ortaya çıktığı görülüyor. Bunlardan birisi 1348 yılında yaşanan bir veba salgınına şahit olan Yunus'tur. Bu Yunus, veba salgınında çocuklarını kaybetmiştir. Diğeri Kadiri Yunus'tur. Kadiri Yunus, eserlerinde Abdulkadir Geylani'den söz etmiştir. Ancak Kadirilik 14'üncü yüzyılın sonlarında Anadolu'ya girmiştir. "Bizim Yunus" o tarihte hayatta değildi. Bir diğer Yunus ise Nakşibendi Yunus'tur ve dördüncüsü de Alevi Bektaşi Yunus'tur. "Bizim Yunus'umuz 1240-1320 yılları arasında yaşamıştır"
Konferans Vali Yardımcısı Kubilay Ant'ın Prof. Dr Tavukçu'ya plaket ve çeşitli hediyeler vermesinin ardından son buldu.