'Medya ve Mahremiyetin Sınırları Ulusal Sempozyumu' Başlıyor

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen "Medya ve Mahremiyetin Sınırları Ulusal Sempozyumu" yarın başlıyor.


Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenecek sempozyuma, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu üyesi, Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Müdürü M. Mücahit Küçükyılmaz, RTÜK üyesi Nurullah Öztürk ile 40 üniversiteden akademisyenler katılacak.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yazılımcılar olarak üretilen bir yızılımın veya teknik ürünün hiç beklemedikleri sonucun ortaya çıkmasını neden olmasını hayretle gözlemlediklerini belirterek, internetin aslında planlandığından çok daha büyüdüğü ve çok daha farklı amaçlara hizmet eder hale geldiğini söyledi.

İşin teknik tarafındakilerin bunu hayretle izlediğini anlatan Yavuz, "Facebook'u yapanlar, Youtube'yi üretenler, sosyal medyayı insanların hizmetine sunanlar eminim ki şu anki durumu hiç planlamamışlardı. Öyle ihtilallerin yapılacağı, Arap Baharı'nın ortaya çıkacağı bir şeye sebep olabileceklerini ya da çok çok hızlandırabileceklerini düşünmemişlerdi" diye konuştu.

MOBESE görüntüleri, kredi kartları, internetin sanki insan hayatının her anının kayıt altında olduğunu ifade eden Yavuz, bunun ilginç bir durum olduğunu vurguladı.

İnsanların birşekilde hayatının kayıt altına alındığını vurgulayan Yavuz, "Bundan kaçış yok. Yani bir şekilde insanların hayatı kayıt altına alınıyor. Modern çağda bundan kaçış yok. Bunun kötüye kullanımı nasıl olabilir, bu nasıl engellenebilir? Yani mahremiyetin sınırı neler olmalıdır. Ben bu sempozyumda bu gibi soruların birşekilde cevaplanabileceğini ümit ediyorum" diye konuştu.

Yavuz, Kültür ve Gösteri Merkezi'nde yarın başlayacak "Medya ve Mahremiyetin Sınırları Ulusal Sempozyumu"nda 35 bildirinin sunulacağını ifade etti.

Sempozyumu organize eden Prof. Dr. Hüseyin Köse de mahremiyet kavramına ilişkin pek çok konunun tartışmaya açıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Olayı çok boyutlu olarak irdelemeyi gerektiriyordu. Mahremiyet meselesinin yani birtakım çağrışım alanlarının bize ister istemez bir sempozyum düzenleme fikrini esinledi. Etrafta gerçekten yeni iletişim teknolojileriyle pek çok şey tartışılmaya başlandı. İnternet, sanal cemaatler, kimliğin aşındığı gerçeği var."

Kaynak: AA