Eğitim-sen Myk Sekreteri Zonguldak’ta Açıklamalarda Bulundu

Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu Kadın Sekreteri Sakine Esen Yılmaz Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi’nde yaptığı basın açıklamasında, eğitimde aksaklıkların devem ettiği, harcamaların 5 kat artmasına rağmen halen eğitim bir düzelme yaşanmadığını belirtti.

Eğitim-sen Myk Sekreteri Zonguldak’ta Açıklamalarda Bulundu

Yılmaz açıklamasında şunları belirtti:
“Türkiye’de başta Eğitim hakkı olmak üzere, en temel insan haklarını ve özgürlükleri yok sayan, en temel demokratik taleplerin bile baskı ve şiddetle bastırıldığı bir dönem geçiyoruz. Eğitim siteminin yıllardır çözüm bekleyen sorunları, öğrencilerimizi olduğu gibi eğitim ve bilim emekçilerini de olumsuz etkilemeyi sürdürmektedir. Özellikle son yıllarda toplumun genelindeki ekonomik-toplumsal ilişkilerde yaşanan köklü dönüşüme paralel olarak, eğitim alanında da yoğun bir ticarileşme süreci yaşanmış, halkın cebinden yaptığı eğitim harcamaları geçtiğimiz 11 yıl içinde en az 5 kat artmıştır.

Türkiye’de eğitimde 4+4+4 dayatmasının üzerinden henüz bir yıl geçmesine rağmen, okul dönüşümleri sonucunda ortaya çıkan norm fazlası sorunu hala çözülmemiştir. Öğretmenlerin mağduriyeti sadece bununla sınırlı kalmamış, özürlü grubu atamaların da, tayinlerde ve eğitim yöneticilerinin sözlü sınavlarla belirlenerek siyasi kadrolaşmanın artması yaşadığımız sorunları daha da derinleşmiştir. Kamuda “kılık kıyafet serbestliği” uygulamasının sadece başörtüsü ile sınırlı kalması ve 12 Eylül zihniyeti ile hazırlanan yasakçı yönetmeliğin hala yürürlükte olması, siyasi iktidarın “kendine demokrat” ve “sahte özgürlükçü” kimliğini bir kez daha göstermiştir. Göreve gelen her bakan ve başbakan, fırsat buldukça öğretmenlerin az çalıştığı, uzun tatil yaptığı gibi “yalanlardan” bahsederken, her fırsatta öğretmenlik mesleğini “itibarsızlaştırmaktan” öğretmenleri ve öğretmenlik mesleğini “aşağılamaktan” geri durmamaktadır. Türkiye’de eğitim sisteminin yıllardır çözülmeyen sorunları, öğretmenleri ve diğer eğitim emekçilerini, diğer ülkelerde ki meslektaşlarına göre çok daha fazla olumsuz etkilemektedir. Türkiye’de öğretmenlerin yıllardır karşı karşıya oldukları güçlükler, hangi şartlarda çalışmak zorunda oldukları bilinmesine rağmen sorunlarına kalıcı çözümler üretmek için somut adımlar atılmamaktadır.”
Kaynak: İHA