Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi Açılışı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kapsamlı bir kamu personel rejiminin temelinde performansa dayalı çalışma düzeni olduğunu belirterek, "Bir memur, kendini 657'nin sınırları içine hapsediyorsa ve oradan aldığı dokunulmazlıkla performans göstermeden 'salla başını al maaşını' cihetiyle çalışıyorsa kamu ondan fayda göremiyor" dedi.


Arınç, Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, konvoyunda meydana gelen kaza nedeniyle törende yaşanan gecikmeden ötürü özürlerini sundu.

Hafsa Sultan Şifahanesi'nin yaklaşık 22 yıl önce CBÜ'ye tahsis edildiğini hatırlatan Arınç, "22 yıl önce tahsis edilmiş şifahane, bomboş bekledikten sonra Manisa'ya ve üniversitemize yakışan bir sağlık müzesi olarak açılıyor" dedi.

Edirne'de bulunan İkinci Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi ile Kayseri Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi'ni ziyaret ettiğini ifade eden Arınç, mesir geleneği, Merkez Efendi, Hafsa Sultan, Kanuni ile şehzadelerin isminin geçtiği Manisa'ya önemli bir müzenin kazandırılmasından mutluluk duyduğunu belirtti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden sorumlu olduğunu hatırlatan Arınç, şunları kaydetti:

"Geçmişte elimizdeki bazı vakıf gayrimenkullerini sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumlarına tahsis etmişiz. Fakat üniversiteler başta olmak üzere bazı kamu kurumları tahsis ettiğimiz gayrimenkullari yerinde ve yeterince kullanmamış. Manisa Mevlevihanesi ile bu şifahane içi boş bir mekan olarak kaldı. Bizim dönemimizde restore ettiğimiz gayrimenkulleri, restore ederek kullanmak amacıyla tahsis ettik. Bazıları eğitim amaçlı bazıları müze olarak kullanıyorlar. Taleplere, geçmişte iyi kullanmadıkları için kılı kırk yararak karşılık verdim. Böyle güzel bir mekan, 22 yıl boyunca boş kalmış. Bu eksikliğin geç olsa da doldurulmuş olması takdire değerdir."

- "Mesai saatleri çalışmak için yeterli olmayabilir"

Arınç, yaklaşan yerel seçimler öncesi çeşitli siyasi partilerden adayları tören dolayısıyla bir arada görmekten mutluluk duyduğunu, Manisa halkının seçimine saygı duyacaklarını bildirdi.

Kamuda personel rejimi yapılmasına yönelik çalışmaların sonuçlanmadığını hatırlatan Arınç, şunları söyledi:

"Kapsamlı bir kamu personel rejimi yapılmadı. Bunun temelinde performansa dayalı bir kamu yöneticiliği ya da kamuda görev almak vardır. Performans, yani başarı, gayret, çalışma, yani vizyon. Bir memur, kendini 657'nin sınırları içine hapsediyorsa ve oradan aldığı dokunulmazlıkla performans göstermeden 'salla başını al maaşını' cihetiyle çalışıyorsa kamu ondan fayda göremiyor. 'Sabah 9, akşam 5. Benim mesaim bitti'... Evet mesai saatleri önemlidir ama üzerinize aldığınız görevleri yerine getirmeniz için bu saatler yeterli olmayabilir. Zamanı iyi kullanacaksınız, iyi planlayacaksınız, iyi elemanlarla çalışacaksınız, hedeflere varmak için gayret edeceksiniz. Bu şu anda mümkün olmadı. Performans kriterleri getirildi.

Sağlık Bakanlığı performans kriterlerine göre maaşta artış gösteren bir kriter koydu."

- "Rektör, 2 yılda 20 yılın rekorunu kırdı"

İnsanların kendi hayatında da performansa çok dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"CBÜ kuruluşunda, 22 yıl önce ağabeyim Prof. Ümit Arınç rektör olarak görev yaptı. 2 sene sonra görevden alındı. Başlarken 5 fakülte ile başlamışlardı. Son 22 yılda 6'ıncı fakülte olmamış. Bunu 2 yıl önce öğrendim. Ağabeyimin ayrılmasından sonra 3 rektör değişti. Fakülte açılmadığını öğrendim. Rektörümüz Mehmet Pakdemirli atanalı 2 yıl oldu, 2 yılda 6 fakülte açtı. 20 yılın rekorunu 2 yılda kıran bir rektörle karşı karşıyayız. Bunu değerlendirme kriterlerine koymamız lazım. Geçmişte başka kriterlerin rol oynağını düşünüyoruz. 'Şusuna busuna' bakarak cumhurbaşkanların rektör ataması yaptığını, üniversite öğretim üyelerinin de seçime giderken başka gruplaşmalar içinde olduğunu biliyoruz. Ama önemli olan sonuçtur. 20 yılda 5 fakülte, 2 yılda 6 fakülte. Performansın, önümüzdeki seçimler için de kriter olmasını dilerim."

Arınç, seçimlerde mevcut yöneticilerin neler yaptığının sorgulanması, adayların ise vizyonlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğin sözlerine ekledi.

- "Yazma eserler ve tıbbi aletler sergilenecek"

Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ise Manisa'nın önemli bir Osmanlı kenti olduğunu, kentin geçmişini ortaya koyacak bir tesisin açılışını yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pekdemirli de Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan tarafından yapımına başlanan şifahanenin, Manisalıların sağlığına hizmet verdiğini anlattı.

Üniversiteye tahsisinin ardından atıl durumda kalan şifahanenin aslına uygun biçimde müze olarak düzenlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Pekdemirli, "Müzenin odalarında, Manisa'nın tıp tarihi ve mesirle ilgili canlandırmalar var. Yazma eserler ile tıbbi aletlerin yer aldığı güzel bir müze oldu" dedi.

Prof. Dr. Pakdemirli, Bakan Arınç'a katkılarından ötürü teşekkür plaketi verdi.

Konuşmaların ardından, Arınç ve beraberindekiler, Zafer Kalkınma Ajansı'nın 214 bin lira maddi destek sağladığı CBÜ Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Arınç, 1525 yılında inşa edilen şifahanenin odalarını gezerek, Osmanlı döneminin tedavi yöntemlerini canlandıran balmumu heykeller, tıbbi aletler, el yazması sağlık kitaplarının örnekleri ile kullanılan ilaçları inceledi.

Tören, Ahmet Özhan konseriyle sona erdi.

Bu arada, tören öncesi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, protokolde AK Parti için daha fazla koltuk ayrıldığını iddia ederek görevlilere tepki gösterdi.

Kaynak: AA