Bartık Açıklaması
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, AB üyesi 15 ülkenin Büyükelçileri ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin AB ve ABD arasında müzakere edilen Serbest Ticaret Anlaşması’nda oyun dışında bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati ve beraberindeki AB üyesi ülkelerin Büyükelçilerinden oluşan heyet Gaziantep Ticaret Odası’nı ziyaret etti.
Ziyarette Gaziantep ekonomisi ve Türkiye’nin ilk AB Bilgi Merkezi olan GTO AB Bilgi Merkezi faaliyetleri hakkında bilgiler veren GTO Başkanı Eyüp Bartık, Türk iş dünyası için büyük önem taşıyan AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması ve vize konularını da gündeme getirdi. Bartık, ABD ile AB arasında yapılacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nda (TTYO) Türkiye’nin farklı bir statü ile oyunun dışında bırakılmaması gerektiğini söyledi.
TTYO içerisinde Türkiye’nin varlığının tüm taraflar için kazanç anlamına geleceğini ifade eden Bartık şunları kaydetti:
“AB Türkiye’nin en büyük ticari partneri ancak bu ilişkide iş dünyası ile bazı sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu kadar güçlü ilişkilerimiz varken hala vize engeli karşılaşmamız gerek. Son dönemlerde iş dünyası olarak bizi endişelendiren bir diğer konu da ABD ve Avrupa Birliği arasında müzakereleri yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşması. Bu müzakere süreci tamamlanınca küresel ekonomi içerisindeki en büyük serbest bölge oluşmuş olacak. Böylesi bir oluşumda Türkiye mutlaka yer almalı, farklı bir statü ile oyunun dışında bırakılmalı. Türkiye’nin varlığı tüm taraflar için kazanç anlamına gelir. Türkiye konumu itibariyle, Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika pazarlarına açılan bir kapıdır.”
TÜRKİYE İÇİN ZOR BİR MESELE OLDUĞUNU KABUL EDİYORUZ
TTYO’nun Türkiye içi zor bir mesele olduğunu kabul ettiklerini ifade eden Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati, “Türkiye ve ABD ile ayrı ama paralel bir anlaşma olabilir” dedi.
GTO AB Bilgi Merkezi faaliyetlerini takdirle izlediklerini belirten Szombati TTYO ve vize konusunda ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“TTYO konusunun Türkiye için zor bir mesele olduğunu kabul ediyoruz. Yarattığı endişeyi anlayabiliyoruz. Bu anlaşmada Türkiye direkt taraf olamayabilir ancak Türkiye ve ABD ile ayrı ama paralel bir anlaşma düşünülebilir. Diğer bir zorlu mesele olan vize konusuna gelince, Schengen özgürlük ve güvenlik alanıdır. Bu alanın dışındakilerin alana girebilmesi için gerekli kolaylıklar sağlanmaya çalışılıyor. Türkiye için acil, orta vadeli ve uzun vadeli olmak üzere üç kademeli çözümler getirmek mümkün. Acil çözüm mevcudu kolaylaştırıcı uygulamalar. Orta vadede ise Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye sunduğu ‘vize serbestisi diyalogu’ diyoruz. Uzun vadede ise Türkiye’nin AB üyeliği.”
GTO Meclis Başkanı Ali Yener ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Türkiye ve Gaziantep olarak kendimizi hiçbir Avrupa ülkesinden farklı görmüyoruz” dedi.
Yener, büyükelçileri bundan sonraki ziyaretlerinde bölgedeki barış ortamında ağırlamak istedikleri temennisinde bulundu.
GTO ev sahipliğinde akşam yemeği ile devam programda AB dönem başkanı Litvanya’nın Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas’ın yanı sıra Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Vaclav Hubinger, Bulgaristan Büyükelçisi Krasimir Tulechki, Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic, Avusturya Büyükelçisi Klaus Wölfer, İrlanda Büyükelçisi Kenneth Thompson Macaristan Büyükelçisi Janos Hovari, Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, Yunanistan Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, Hollanda Büyükelçisi Ron Keller, Polonya Büyükelçisi Mieczyslaw Cienich ile İsveç Büyükelçi Yardımcısı Peter Svensson ve Slovenya Büyükelçiliği Müsteşarı Tatjana Kovacic yer aldı.