Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin Unesco Dünya Belleği'ne Alınması

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu , Türkiye Milli Komisyonu ile Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezince, Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin, UNESCO Dünya Belleği Listesi'ne alınması dolayısıyla toplantı düzenlendi.


Resim Heykel Müzesi Salonu'ndaki toplantının açılışında konuşan eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Talat Halman, Evliya Çelebi'nin çok önemli bir dünya gezgini olduğunu söyledi.

Halman, 17. yüzyılda dünyada çok az kişinin onun kadar yol katettiğini belirterek, Seyahatname'nin Dünya Belleği'ne alınmasıyla ilgili "Bu, Türkiye'miz için bir şereftir, yeryüzü için bir zevk ve onur. Yaşasın edebiyatımız, en değerli düz yazı şaheseri. Seyahatname, UNESCO'nun Dünya Belleği'nde yer alarak bir uluslarararası kültür abidesi gibi belgelenmektedir. Bunu gerçekleştiren Türkiye Milli Komisyonuna ve özellikle Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz'a candan teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

Halman, UNESCO tarafından haziran ayında Dünya Belleği Listesi'ne alınan Seyahatname'yi, bir kültür mucizesi olarak gördüğünü ifade etti.

Evliya Çelebi'ye ilişkin bilimsel etkinlikler ve yayınların 21. yüzyılın ilk 10 yılında bilimsel çok yönlü ve yoğun bir ilgiye dönüştüğünü vurgulayan Halman, Seyahatname'nin 10 cildinin en yetkin ve en doğru baskısının bu 10 yıl içinde gerçekleşmesinin de büyük önem taşıdığına işaret etti.

UNESCO Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz da Türkiye'nin bir medeniyetler beşiği olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu kadar medeniyeti bir araya getiren coğrafyanın dünyaya kültür anlamında söyleyecek çok sözü, gösterecek çok örneği, yol göstericiliği ve insanların diyaloğu için, yakınlaşması için mutlaka rehberliği olmalıdır. Bizim hep birlikte yapmakta olduğumuz özü itibarıyla budur. Biz, insanlığın 10 bin yılları aşan büyük deneyiminin bulunduğu coğrafyayız. Bu dünya belleği olsun, bu kültürel miras sözleşmeleri olsun, bu doğal mirasla ilgili çeşitliliğimizi vurgulayan konular olsun. Bütün bu zenginliği anlatabilecek dilimiz ve perspektifimiz olmak zorunda. Bu yöndeki irade, memnuniyetle görüyoruz k, Türkiye'de var ve gün geçtikçe güçleniyor. Bize övünebileceğimiz bu mirasları bırakan, 10-12 bin yıla uzanan tarihsel derinliğimizin bir parçasını oluşturan Evliya Çelebi'ye de teşekkür ediyoruz."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı ise UNESCO ile çok önemli çalışmalara imza attıklarını belirterek, "Bakanlık olarak yitiğimizi bulma ve insanlarımıza tanıtma, daha ileri mecralara yol alma çabası içindeyiz" ifadesini kullandı.

Toplantıda ayrıca farklı üniversitelerden bilim insanları, kültürel mirasın geleceği, UNESCO Dünya Belleği Programı, Seyahatname'nin yazınsal değeri ile Evliya Çelebi'nin dil ve dilcilik merakına ilişkin görüşlerini aktardı.

Kaynak: AA