Damızlık Düve İhracat Töreni

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin ilk damızlık gebe düve ihracatının gerçekleştiğini belirterek, "Türkiye, ithalatçı ülkeden ihracatçı ülke haline geliyor. İlk adım küçüktür ama çok önemlidir, çünkü artık yürümeye başladığınızın işaretidir" dedi.


Eker, Tire'de Sarp Hayvancılık tarafından Türkmenistan'a düve ihracatının gerçekleştirilmesi nedeniyle düzenlenen programda yaptığı konuşmada, her zaman hatırlanacak bir günün yaşadıklarını söyledi.

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilklerinden biri gerçekleşiyor. Türkiye çiftçisi, İzmir Tire'den kendi yetiştirdiği yüksek kaliteli damızlık gebe düveyi ilk kez ihraç ediyor" diyen Eker, Türkmenistan'a gerçekleşen ihracatı gördüğü için şükrettiğini vurguladı.

Türk çiftçisinin, kaliteli damızlık gebe düve yetiştirerek bunu ihracatını gerçekleştirdiğini ve Türkiye'nin "ithalatçı" ülkeden "ihracatçı" ülke konumuna geldiğine işaret eden ifade eden Eker, şunları söyledi:

"İlk adım küçüktür ama çok önemlidir, çünkü artık yürümeye başladığınızın işaretidir. Damızlık sığır üreticileri, yürüyüşe başlıyor, inşallah bu yürüyüş devam edecek. Türkiye bu noktaya kolay gelmedi. Son 10 yıl içinde önemli ivme kazandı. Damızlık düvenin yetiştirilmesin birinci basamak soy kütüğüne kaydedilmesidir. Türkiye, 10 yıl içinde soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısını 1 milyondan 7 milyonun üzerine çıkardı. Hayvan başına verim çok ciddi biçimde arttı. Süt verimi 7,5 tonun üzerinde. Gelinen nokta açısından son derece önemli."

- "İhracat büyük noktaya ulaşacak"

Eker, ilk damızlık düve ihracatının, 100 sene önce Türkiye'nin ilk tarım ürünleri ihracatının yapıldığı yapıldığı Ege bölgesinden gerçekleşmesinin önem taşıdığını belirtti.

Egeli çiftçi ve üreticilerin Türkiye'ye öncü rolü bulunduğunu kaydeden Eker, "Pamuk, incir ve üzümle başlayıp, 184 ülkeye bin 600 çeşit, 16 milyar dolar gıda ve tarım maddesi ihracatı yapacak noktaya geldiyse, Tire ilçesinden başlatılan bu ihracat kısa sürede çok büyük noktaya gidecektir" dedi.

Azerbaycan, Katar ve Suudi Arabistan'ın da ihracat için anlaşma sağlanan ülkeler arasında yer aldığna dikkati çeken Eker, "Azerbaycan'a damızlık keçi ihracatı yaptık. Katar'a kesimlik ihracat yaptık. Türkmenistan'a da ikinci parti düve ihracatı bugün yapılıyor. Önümüzde 2018 yılına kadar da 6 bin gebe düve ihracatına ulaşacağız. Kazakistan, Tacikistan, Fas, Libya ve Cezayir ile Veteriner Sağlık Sertifikası görüşmeleri sürüyor. Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Veteriner Sağlık Sertifikası çalışmalarında son noktaya geldik. Üreticilere yeni çalışma sahaları açmak için çalışıyoruz. Dünyayla rekabet edebilsinler diye desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Eker, Resmi Gazete'de bugün yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye genelinde 9 noktada bulunan Veteriner Sınır Kontrol Noktalarının 23'e çıkarıldığını, böylece ticari işlemlerin hayvan sağlığına ilişkin bölümünün verimini artıracaklarını kaydetti.

- "Hayvancılığı hep destekledik"

AK Parti hükümeti olarak, hayvancılığın gelişmesine büyük önem verdiklerini kaydeden Eker, Türkiye gebe düve ihracatı noktasına gelmesinde destekleme politikalarının önemli rolünün olduğunu söyledi.

Hayvancılığa 10 yıl önce verilen 83 milyon liralık desteğin, 2013 itibariyle 2,5 milyar liraya ulaştığına dikkati çeken Eker, "1984'de Türkiye'de gerçekleştirilen ilk hayvan sayımına göre 12,4 milyon büyükbaş hayvan vardı. 2012 yılında 30 yıl öncenin sayısı aşıldı. 'Hayvancılık bırakıldı' söylemleri doğru değil. 10 sene önce Türkiye'de 50'den fazla hayvanı bulunan çiftlik sayısı 4 bin 300'ken bugün 28 bin 400| Ürettiğimizi dışarı satma noktasına geldik. Hepimiz büyük bir sevinci, coşkuyu yaşıyoruz. Rabbim bana bu günü gösterdi. Sürekli ithalat yapan bir ülkeden ihracat yapan bir üke haine gelmek çok önemli" ifadesini kullandı.

- "İzmir, üzerine düşen görevi yapıyor"

İzmir Valisi Mustafa Toprak ise düve ihraç edecek seviyeye ulaşmasının, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın planlı çalışmalarının bir sonucu olduğunu bildirdi.

İzmir'in önemli bir üretim merkezi olduğuna işaret eden Toprak, şöyle konuştu:

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığıyla önemli desteklerle işletmeler yenilenerek kaliteli üretim yapmaya devam ediyor. Sütteki soğuk zincir İzmir'de yüzde 100'e lakın bir noktaya ulaştı. Uzman personel ve ekip ruhu içinde 8 bin 191 işletmede başarılı çalışmalar yapılıyor. İzmir'den gerçekleşen bu ihracat örnek alınarak dalga dalga her bir noktaya gideceğine eminim."

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden de damızlık sığır ihracatı ile önemli bir gelişmeye şahitlik ettiklerini, kuruluşlarından 15 yıl sonra Avrupalı meslektaşlarını kıskandıracak gelişmelere imza attıklarını vurguladı.

Türkmenistan'a 259 gebe düvenin sevkiyatı ile ve tarihi bir gelişmenin yaşandığını ifade eden Özden, "Ürettiğimiz hayvanların uluslararası areneda rekabet gücünün artırılması en büyük temennimizdir. ihracat teşviki, çıktığımız bu yolda bize güç verecektir" diye konuştu.

Holştayn-freizen ırkı gebe düveleri Türkmenistan'a ihraç etmekten büyük heyecan duyduklarını belirten Sarp Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Özgümüş de 2013 yılında 250 gebe düve ihracatı gerçekleştireceklerini, 2018 yılına dek hedeflerinin 6 bin büyükbaş hayvan ihracı olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Özden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'e teşekkür plaketi sundu. Bakan Eker, kendisine hediye edilen kepeneği giydi.

Bakan Eker, Sarp Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Özgümüş ile Cotam Hayvancılık temsilcisi Seda Gengörü'ye, Türkiye'nin ilk damızlık düve ihracatı için hazırlanan "Veteriner Sağlık Sertifikası" ile "Mavi Sertifika" sundu.

Tören, Bakan Eker'in talimatıyla Türkmenistan'a ihraç edilecek hayvanların tırlara yüklenmesiyle sona erdi.

Kaynak: AA