Ab'den Rusya'ya Sert Eleştiriler
Ukrayna'yla Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması imzalama hedefini Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılan Doğu Ortaklığı Zirvesi'nin odağına yerleştiren Avrupa Birliği , bunun gerçekleşmemesi üzerine Rusya'ya çok sert eleştiriler yöneltti.
Ukrayna'yla ilişkileri bir üst kademeye taşıma fırsatının kaçırılmasından doğrudan Rusya'yı sorumlu tutan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, "Dış baskıya boyun eğemeyiz" dedi.
Van Rompuy, "kısa vadeli siyasi hesapların bir kenara bırakılması gerektiğini" söyledi.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Rusya'nın Ukrayna'yı hala kendisine itaat eden bir komşu olarak gördüğünü ima ederek, "Avrupa'da sınırlı egemenlik dönemleri geride kaldı" ifadesini kullandı.
Barroso, ikili bir anlaşma için üçüncü bir ülkenin bir çeşit vetosunun koşul olarak kabul edilemeyeceğini belirterek, bu durumun uluslararası hukukun tüm ilkelerine aykırı olduğunu vurguladı.
Barroso, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in "sorunun Ukrayna, AB ve Rusya arasında yapılacak üçlü bir anlaşmayla çözülmesi" yönündeki taleplerine de kapıyı tamamen kapattı. Barroso, "İkili bir anlaşma yaptığımızda üçlü bir anlaşmaya ihtiyacımız yok" diye konuştu.
AB Dönem Başkanı Litvanya'nın Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite de hem Rusya'yı hem de Yanukoviç'i eleştiren isimler arasında yer aldı. Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın zirveye, imza atmama yönünde net bir kararla geldiğini söyleyen Grybauskaite, "Eğer direnme ve vazgeçmeme konusunda siyasi iradeye sahipseniz baskılar işe yaramaz" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da "kesinlikle baskı olduğu" yorumunda bulunarak, "Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın istediği gibi Ortaklık Anlaşması'na dahil olması için Ukrayna'ya ödeme yapamayız. Hayır, ödeme yapmayacağız" ifadesini kullandı.
Ortaklık Anlaşması ve DCFTA, şu ana kadar AB tarafından üçüncü ülkelere sunulan en kapsamlı anlaşmalar olmasıyla dikkat çekiyor. Bu nedenle AB çevrelerinde, Ukrayna'nın büyük bir fırsatı kaçırdığı görüşü hakim.