Genetik Hastalıklar Ele Alındı
Genetik hastalıklar, düzenlenen konferansla geniş çaplı olarak ele alındı.
Sabancı Kültür Merkezi’nde Fethiye Ersan Tüp Bebek Merkezi tarafından düzenlenen Genetik Hastalıklar Konferansı'nda açılış konuşmasını yapan Opr. Dr. Fethiye Ersan, “Genetik testlerin özellikle genetik hastalıkların tanısı konusunda bize ne kadar katkısı olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Birçok hastalık teşhis konulmadan sürüncemede kalıp hastaları Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlere hatta yurt dışına kan gönderilerek testler yapılmakta teşhis konulamadan yıllarca hatta ex olan tanısı konulamayan birçok hasta biliyoruz. Bu problemlerin çözülebilmesi için teknolojik olarak birçok çalışmalar yapılmakta, biz de bunlarla ilgili çalışmaları teknolojiye burada sizlerin hizmetlerinize sunmaktayız. Bu genetik hastalıkların, özellikle burada vurgulamamız gereken testlerin kolaylaşması, tanının hızlanması, sonuçların erken çıkmasıyla ilgili vurgulanması gereken noktalardan bahsedeceğiz. Özellikle genetik hastalıkların geçişlerini engellemesiyle ilgili çalışmalardan bahsedeceğiz” dedi.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şükrü Özdemir ise, “Gerçekten insan genetiğinde 20. yüzyılda başlayan ve günümüze kadar devam eden gelişmeler genetik ilerlemesine çok büyük katkılarda bulunmuştur. Tüm yaşayan canlı organizmalarda kalıtım ve farklılarla ilgilenen genetik çok geniş bir bilim dalını oluşturmaktadır” diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Nail Onay da genetik hastalıkların erken teşhisi ve önlenmesi için çeşitli çalışmaların gündeme geleceğini ifade ederek, “Dünyada uzun yıllar daha çok enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele seyri izleniyor ama tıpta ilerlemelerle, teknolojinin ilerlemesiyle birçok enfeksiyon hastalıkları ortadan kalktı. Kronik hastalıklarla boğuşan bir sürece girdik. Yakın bir zamanda inşallah kronik hastalıklar da problem olmaktan çıkacak, geriye önlenebilir genetik hastalıkların erken teşhisi ve önlenmesi üzerine çeşitli çalışmalar gündeme gelecek ve daha çok onlara zaman ayıracağız diye düşünüyorum. Yıllar önce daha ana karnındaki bir bebeğin genetik hastalığı tespit etmenin zorluğunu birçoğumuz görmüştür ama bugün genetik hastalıkların tanısı anne karnında, gebelik safhasından önce bile tespit edilebilir bir noktaya geldi. Bu heyecan verici bir şey. Gebelik gerçekleşmeden önce potansiyel olarak anne ve babanın evlilik sonrası gerçekleşecek çocuklarında genetik hastalıklarını önceden bilebilmek çok büyük bir ilerleme ve heyecan uyandırıyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Genetik Uzmanı Prof. Dr. İlhan Sezgin, genetik hastalıklarla ilgili konferans verdi.