Muş’ta Sodes Projeleri Start Aldı

Muş Öğretmenler Derneği ile Muş Öksüz ve Yetim Çocuklara Eğitim ve Sosyal Hizmet Derneği tarafından yürütülen ve Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) tarafından desteklenen ‘Gençlik Merkezi Projesi’ ile Biz de Varız Projesi’nin startı verildi.

Muş’ta Sodes Projeleri Start Aldı

İlk olarak Muş Öğretmenler Derneği tarafından yürütülen ve Necmettin Dede Parkı karşısında kurulan Gençlik Merkezi’nde yürütülecek projenin açılışına Vali Vedat Büyükersoy, Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz ile dernek üyeleri katıldı.

Açılışta projeyle ilgili bilgi veren Öğretmenler Derneği Başkanı Cemil As, projenin 12 aylık olduğunu söyledi.

Cemil As şöyle konuştu; “Proje kapsamında ailevi, çevresel, imkan yetersizliği, eğitim ortamlarının elverişsizliği gibi nedenlerden dolayı istenilen başarıya ulaşamayıp, sosyal hayatta hak ettiği yere gelemeyen, gelecek vadeden çocukların proje kapsamında yapılacak kurs ve faaliyetlerle topluma ve ülkeye faydalı bireyler olması sağlanacaktır. Oluşturulacak Gençlik Merkezi ile Muş'taki eğitim seviyesinin yükseltilmesi, yapılacak sosyal faaliyetlerle çocukların sosyal yönlerinin geliştirilmesi ve düzenlenecek olan seminerlerle; onları yetiştiren anne babaların çocuk eğitimi konusunda bilinçlendirilmesi sağlanacaktır. Proje kapsamında oluşturulan merkezde, SBS'ye yönelik kurs eğitimleri ve derslerin dışında etüt uygulamaları yapılacaktır. Proje kapsamında verilen eğitimler için kullanılacak eğitim materyalleri, kitap ve yaprak test, SODES tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca öğrenciler için masa tenisi, satranç ve ebru kursları açılacak ve gerekli eğitimler verilecektir. Eğitimlere katılan öğrencilerin ailelerine kentlilik, yurttaşlık ve birlikte yaşama bilincine yönelik seminerler verilecektir” dedi.

SODES’in çok önemli olduğunu belirten Vali Büyükersoy ise, SODES’in ilk olarak 9 ilde başladığını ve daha sonra 30 ile çıkartıldığını kaydetti.

SODES sayesinde geri kalmış, özellikle terörden etkilenmiş illerde pozitif ayrımcılık yapıldığını ifade eden Vali Büyükersoy; “Bu projeler sayesinde sosyal faaliyetlere destek verilmekte. Bu kapsamda ilimizde de şu ana kadar 24 milyon TL civarında proje desteklenmiş durumda. Bunlar devam ediyor. 2014 yılında birçok özgün projeye destek verilecek” dedi.

Ekonominin ikliminin demokrasi olduğunu vurgulayan Vali Büyükersoy, “Bunlar hep ekonomik imkanlarla olur. Zaman zaman dile getiriyoruz, ülkemizde demokrasi geliştikçe ekonomi, sağlık, eğitim ve ulaşım iyileşiyor. Yani demokrasi bir iklim gibidir. Sebze meyveyi iklimi olmayan bir dönemde ekerseniz ürün yetişmez. Ekonomi de öyledir. Ekonominin iklimi demokrasidir. Demokrasisi olmayan ülkelerde yeraltı kaynakları zengin olduğu halde o ülkelerin halkının sosyal refah seviyesi ve ekonomisi iyileşememektedir. Bir ülkenin tamamı iyileşmediği takdirde, illerin, ilçelerin ve köylerin iyileşmesi mümkün değildir. Ülkemizde, özellikle bu bölgelerde demokrasinin bir nimeti de milli birlik ve kardeşlik sürecinin sonucu olan huzur ortamıdır. Şimdi huzur ortamı var. Bu huzur ortamında biz gençlerimizin kötü alışkanlık kazanmasını istemiyoruz. Bu tür yerleri bu yüzden destekliyoruz ve buraya gelen gençlerimiz spor yapıyor. Bunun yanı sıra sınavlara hazırlanıyor, ortaöğretime ya da liseye giden öğrenci buraya geliyor. Hiç kimseye bir sınırlama olmaksızın eğitim ve öğretimle ilgili materyali ücretsiz şekilde burada karşılanıyor ve bu çocuklarımız sınavlara hazırlanıyor” şeklinde konuştu.

Vali Büyükersoy, yaptığı konuşmanın ardından gençlik merkezinde incelemelerde bulunduktan sonra merkezin spor salonunda gazetecilerle masa tenisi oynadı. Vali Büyükersoy daha sonra Muş Öksüz ve Yetim Çocuklara Eğitim ve Sosyal Hizmet Derneği tarafından yürütülen ‘Biz de Varız Projesi’nin açılışına katıldı.

Burada çocuklarla bir araya gelen Vali Büyükersoy, projeyle ilgili bilgi aldıktan sonra çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kaynak: İHA