Kansızlık Önemli Hastalıkların Belirtisi Olabilir

Memorial Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz.

Kansızlık Önemli Hastalıkların Belirtisi Olabilir
Dr. Zeynep Tuğba Özdemir, "Günümüzde sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında gelen kansızlık başta mide ve bağırsak kanseri olmak üzere bir çok önemli hastalığın da belirtisi olabilmektedir" dedi.


Memorial Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Zeynep Tuğba Özdemir, "Doğurganlık çağında olan kadınlar, demir ihtiyacı artmış gebe ve emzirenler, çocuklar, uzun dönem ağrı kesici ve aspirin alanlar yüksek kansızlık riski grubundadır. Kansızlığın %90 oranında en sık nedeni demir eksikliği olmakla birlikte kadınları ve çocukları daha fazla etkilemektedir. Dünyada kadınlarda görülme sıklığı %30-40 iken erkeklerde ise yaklaşık %20’dir. Kanamalara bağlı demir eksikliğinde, vitamin B 12 veya folik asit eksikliğinde anemi gelişebilmektedir. Kansızlık, kimi zaman ise erkeklerde mide, bağırsak ve prostat kanserleri ile kadınlarda rahim kanserinin belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle kansızlık basit bir hastalık olarak nitelendirilmeyip mutlaka altta yatan neden araştırılmalıdır. Erişkin erkeklerde 13gr/dl, kadınlarda 12gr/dl, 6ay-6yaş arası çocuklarda 11gr/dl ve 6-14 yaş arası çocuklarda 12gr/dl’nin altındaki hemoglobin değerleri anemiye işaret etmektedir" diye konuştu.

Uz. Dr. Zeynep Tuğba Özdemir, "Kansızlık genellikle belirti vermeyen ve rutin sağlık kontrollerinde yapılan kan tahlillerinde ortaya çıkan, teşhisi konulabilen bir sağlık sorunudur. Hastalık ilerlediğinde ise bireylerde halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, ağız kenarında çatlaklar, tırnaklarda şekil bozukluğu, saçlarda dökülme, toprak veya buz yeme gibi şikayetler oraya çıkmaktadır. Demir eksikliği olan çocuklarda ise yürüme-oturma-konuşmasında gecikme, öğrenmede güçlük görülmektedir. B 12 anemisi de B 12 vitamini eksikliğinde ortaya çıkmaktadır. Bacak-el ve ayaklarda uyuşma, sarı ve mavi renklerle ilgili renk körlüğü, şişmiş ağrıyan bir dil, kilo kaybı, kararmış bir cilt, ishal, unutkanlık, depresyon hali en önemli belirtileridir" diyerek şu bilgileri verdi:
"Diyetle az miktarda demir alımı, vücuttan emiliminde azalma veya kronik kanamalar(hemoroid kanaması, mide veya barsak ülseri, kanser, ağır adet kanamaları dahil) sonucu demir eksikliği gelişebilmektedir. Kronik alkol alımında, keçi sütü ile beslenenlerde, bağırsak hastalıklarında, epilepside, kanser ilaçları kullanımında, doğum kontrol hapı kullanımında da demir eksikliği görülebilmektedir. B12 eksikliği vejetaryenlerde, bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalmasında, bazı kanser hastalarında, mide rahatsızlıklarında görülmektedir.

Demir eksikliği, dengeli ve sağlıklı beslenme, düzenli ilaç kullanımı ile tedavi edilmelidir. Demir ilaçları aç karnına alınmalı, süt ve süt ürünleri ile birlikte kullanılmamalıdır. Vücutta demir depolarının dolabilmesi için en az 6 ay tedavi görülmelidir. Doktorun belirlediği tedavi programı uygulanmalı ilaçlar doktora danışılmadan kesilmemelidir.

Demir eksikliğinden korunmak için tek taraflı beslenmeden kaçınılmalı ve özellikle sakatat, balık, kuru kayısı, kuru baklagiller, taze sebze ve meyve yeterli miktarda tüketilmelidir. C vitamini demirin bağırsaklardan emilimini artırdığı için bolca tüketilmelidir. Kafeinli içecekler, süt ve kepek ise demir emilimini azalttığı için sık tüketilmemelidir. B 12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesi için gereklidir ve eksikliği kansızlığa yol açmaktadır. "
Kaynak: İHA