Samsun’da 255 Hektar Dolgu Alanı Var

Samsun’da yarım asrı aşkın süredir yapılan dolgu çalışmalarında 255 hektar deniz doldurularak kara haline getirildi.

Samsun’da 255 Hektar Dolgu Alanı Var

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, Doğupark ve Batıpark’taki dolgu alanları üzerine kurulan ve şartnamelere uygun yapılmayan yapıların risk taşıdığını söyledi.

Samsun’da yaklaşık olarak 255 hektar dolgu alanı olduğunu belirten JMO Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, “Dolgu alanları, kullanma dengesini sağlamak amacıyla kamu yararına kullanımı gereken özel nitelikli alanlardır. Kamu yararı derken, toplumun varlığını sürdürebilmesine ilişkin bir ortak çıkardan söz edilmektedir. Kanunda, dolgu alanlarında yeşil alan düzenlemelerinin park, çocuk bahçesi, yol, açık otopark yapımının gündeme gelebileceği hükme bağlanmıştır. Bu anlatım kanunun dolgu düzenlemeleri kapsamında bazı kentsel alan düzenlemeleri oluşturulabilmeyi mümkün kılmaktadır. Açık kentsel kıyı kullanım alanı yetersiz olan kentlerin kıyılarındaki kıyı ve dolgu alanlarında yeşil alan, otopark, açık spor alanı, açık havuz, lokanta, gazino, çay bahçesi, sergi üniteleri, idare binaları gibi düzenlemeler yapılabilmektedir. Ancak bu tür kullanımlar için yapılacak yapıların emsali aynı amaçla ayrılan alanın yüzde 3’ünü, yüksekliği 5.50 metreyi geçemez. Bu yapıların kalıcı yapı olmaması, sökülüp takılabilir elemanlardan inşa edilmesi de zorunludur” dedi.

Dolgu alanlarının bakanlık onaylı imar planlarına göre düzenlenmeler yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, “Samsun il merkezinde bulunan Doğupark ve Batıpark’taki dolgu alanları üzerlerinde şartnamelere uygun yapılmayan yapılar risk taşımaktadır. Dolgu alanlarında şartnamelerin dışında yapılaşmaya izin verilmemelidir. Bazı bölgelerde dolgu olarak kullanılan malzemelerin cinsi beli olmadığı için malzemenin özellikleri belirlenmelidir. Malzemenin özelliğine göre bozulmamış veya bozulmuş numuneler alınmalı, yine malzemenin özelliğine göre SPT değerlerine bakılmalı, kohezyonlu yani ince taneli zeminlerde gereken deneyler yapılarak dolgu zeminlerin kalitesi ve taşıma gücü belirlenmelidir. Hızlı doldurulan dolgularda doğal oturma süreçleri beklenmelidir. Bazı yerlerde yeraltı suyunun tuzluluk oranı dikkate alınmalı, tuzluluğun zemin yüzeyi üzerindeki etkisi araştırılmalıdır” diye konuştu.

Kaynak: İHA