Nato-pa Türk Heyeti'nin Roma Temasları

NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Heyeti Başkanı ve AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, İran'ın nükleer programına ilişkin Cenevre'de yapılan anlaşmanın NATO-PA içinde bölgenin istikrarı ve demokratikleşmesinde önemli bir adım olarak görüldüğünü söyledi.


Alaboyun, İtalya Temsilciler Meclisi'ndeki Akdeniz ve Orta Doğu Özel Grubu ve Ekonomik ve Güvenlik Komitesi Ortak Toplantısı'na, 18'i NATO ülkesi olmak üzere 27 farklı ülkeden 80'e yakın parlamenterin katıldığını belirtti.

Alaboyun, "NATO-PA içindeki Akdeniz ve Ortadoğu Özel Grup'ta Suriye ve Mısır'daki gelişmelerde Türkiye'nin etkinliği nedeniyle NATO'da böyle bir grubun başkanlığına Müslüman bir Türk üyenin gelmesinin oralara farklı bir Müslüman Türk bakışı getirebileceği konusunda bir teklif olmuştu. Biz de kabul ettik" dedi.

Uluslararası konularda Libya'nın ve Suriye'nin öne çıktığını anlatan Alaboyun, temaslarında Mısır'ın çok konuşulmadığını ama İran için senede bir kere rapor hazırladıklarını, ancak İran'da yeni cumhurbaşkanının seçilmesinden sonra ülkede yaşanan değişim nedeniyle daha önce asamblenin hazırladığı raporu dikkate almadıklarını söyledi.

Alaboyun, Cenevre'de İran'ın nükleer programına ilişkin varılan anlaşmaya dönük NATO-PA'ya hakim olan görüşü, "Bu anlaşma bölgenin istikrarı, demokratikleşmesinde en önemli adımlardan biri olarak görülüyor" sözleriyle açıkladı.

Toplantılardaki temaslarında Suriye ile Avrupa'nın sınırı bulunmadığın ama bu ülkeyle tek sınırı olan NATO ülkesinin Türkiye olduğuna işaret eden Alaboyun, "Avrupa'nın, Suriye'ye bakış açısı bizimkiyle bir değil" dedi.

Suriye'de Özgür Suriye Ordusu'na özellikle de ABD tarafından verilen sözlerin tutulmadığını dile getiren Alaboyun, "Burada da en büyük neden; El Kaide ve El Nusra gibi etkenlerin güç kazanıyor olması. Biz de eğer siz ÖSO'ya destek vermezsseniz, bu gruplar orada ister istemez güç kazanacak çünkü umutsuzluğa kapılan yeni nesilin oralara yönelme eğilimi var. Orada ikinci bir Afganistan doğabileceği riskini gündeme getirdik" diye konuştu.

Kaynak: AA