Güneşli Havalar 'Kırmızı Altın'A Yaramadı

Doğu Akdeniz'de iki aydır genellikle güneşli havaların etkili olması, Türkiye'nin turp ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'inin karşılandığı Kadirli ilçesinde verimi düşürdü.


İlçe ekonomisine büyük katkısıyla her yıl yaklaşık 5 bin kişiye ortalama 4 ay süreyle ekmek kapısı olan turp üretiminde hasat sezonu, havaların güneşli gitmesi nedeniyle sıkıntılı başladı.

İnsan sağlığı açısından birçok faydası olduğu bilinen turp, bugünlerde ilçe merkezinde ve Savrun Çayı üzerindeki tarlalarda sabahın ilk ışıklarıyla hasat edilmeye başlandı.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler tarafından, tarladan kol gücüyle sökülerek çıkartılan ve akar suda topraklarından arındırılarak paketlenen turplarda bu yıl verimin düşük olduğu bildirildi.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin turp ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'inin karşılandığı ilçede üreticilerin yağış beklediğini söyledi.

İspir, her yıl ortalama 30 bin dekar civarında ekimi yapılan ve 25 ton üretimi gerçekleşen turpun, yağış olması halinde üreticisini sevindireceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu yıl havaların sıcak gitmesi nedeniyle üretici sezona sıkıntılı girdi. Çiftçilerimiz yağış bekliyor. Turp, Kadirli'de 'kırmızı altın' demektir. Kış aylarında her yıl ortalama 5 bin kişiye 4 ay süreyle ekmek kapısı oluyor. Turpun maliyeti ve zahmeti çok fazladır. Kadirli ekonomisi için çok büyük katkısı olan turpta verim inşallah geçen seneye oranla bu yıl daha fazla olur. Yaklaşık iki aydır yağmayan yağmur üreticilerin belini büktü. Masraflar iki katına çıktı. Çiftçilerimiz, havaların soğumasını, yağmurun yağmasını ve turpun bütün Türkiye'ye Kadirli'den gideceği günleri beklemeye başladı.

"

- Üretici yağmur bekliyor

İlçedeki turp üreticilerinden Türker Öz de kuraklıktan dolayı sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini belirterek, kendi imkanlarıyla yağmurlama yaptıklarını ifade etti.

Yağmur yağması durumunda rahat bir dönem geçireceklerini dile getiren Öz, "2013 biraz kurak geçti. Bu seneki üretimlerimizde yağmurların olmamasından dolayı çok yoğun sıkıntılarımız var. Yağmurlama yaparak mücadele edemiyoruz. Bunu yapmak maliyetlerimizi artırıyor" dedi.

Ürünün verimi için bu mevsimde yağmur yağmasının büyük önem taşıdığını anlatan Öz, yeterli yağış olmamasının maliyeti artırdığını, bu nedenle fiyatların geçen yıla oranla yüzde 20 ile 30 oranında artmasının beklendiğini kaydetti.

- Turp her derde deva

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Birdane Karakuş ise vitamin yönünden çok zengin olan turpun Kadirli'de 4 çeşidinin yetiştirildiğini ifade etti.

Turpun birçok faydası olduğuna işaret eden Karakuş, "Turp, böbrek taşı, astım, sarılık, safra kesesi, bronşit, öksürük, karaciğer ve romatizma rahatsızlıklarına iyi geliyor" diye konuştu.

Karakuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kış aylarında sofralardan eksik edilmemesi gereken turpta C, B1, B2 vitaminleri, nişasta, hardal yağı ve askorbik asidi bulunmaktadır. Soğuk algınlığı sebebiyle oluşan öksürük için 1 tatlı kaşığı turp suyu içmek, öksürük şurubu kadar etkilidir. Böbreklerdeki mikropları öldürür, kum taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kabızlığı giderip, diş etlerini kuvvetlendirir. Her gün içilen yarım çay bardağı turp suyu karaciğeri güçlendirip safra kesesindeki taşları eritir. Anavatanı Kadirli olan turpun Japon, kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere dört çeşidi burada yetiştirilmektedir."

Kaynak: AA