Kırklareli'nin Tarihi Yapıları Canlanıyor

Kırklareli'de, 18 ve 19. yüzyıldan kalma tarihi yapılan restore ediliyor.


Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Fikret Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin birçok medeniyetin izlerini taşıyan zengin bir bölge olduğunu söyledi.

Kentte, 2010 yılında başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında 13 tarihi yapının restore edildiğini, 52'si için proje çalışmalarının devam ettiğini belirten Macit, şöyle konuştu:

"Kırklareli'de 18 ve 19. yüzyıla ait tescilli Rum, Bulgar ve Osmanlı yapıları restore edilerek hayata kazandırılıyor. Yapıların restorasyonuyla Kırklareli'nin tarihi yeniden canlanacak. Tarihi yapıların korunması gerekiyor. Kırklareli'nin ilk yerleşim alanlarından biri olan Yayla Mahallesi'nde birçok dönemin izlerini taşıyan yapılar var. Özellikle Vize ilçesi, Bizans dönemine ait eserin bulunduğu bölge. Henüz yüzey araştırmaları ve bilimsel araştırmaların yapılmamış olması onların yok olduğu anlamına gelmez. Oradaki eserler biliniyor ve peyderpey kazılar yapıldıkça bilimsel literatüre kazandırılacak."

Macit, kentte erken Cumhuriyet dönemine ait okul, banka, postane ve istasyon binaları olduğunu, tren istasyonu binalarının daha çok Fransız üslubunu yansıttığını ifade etti.

Kırklareli Belediyesinin Yayla Meydanı düzenlemesi ve sokak sağlıklaştırması projesinin koruma kurulundan geçtiğini dile getiren Macit, "Büyük bir ihtimalle önümüzdeki yıl butik kafe, otel, pansiyon hediyelik eşya satış yerleri yapılarak Kırklareli'nin en güzel yerlerinden biri olacak. Yerli ve yabancı turistin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olacak" dedi.

Macit, kent genelinde yaklaşık 160 tescilli sivil mimarlık örneği olduğunu, bunlardan 73'ünün merkezde, 24'ünün Kıyıköy, 21'inin Demirköy, 13'ünün Vize ve diğerlerinin de Pehlivanköy, Pınarhisar, Babaeski ve Lüleburgaz'da bulunduğunu aktardı.

- "Toplu restorasyon yapılacak"

Macit, Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde toplu restorasyon çalışması yapacaklarını, müdürlük olarak bakanlığın desteğiyle yaklaşık 12 tarihi tescilli binayı restore ederek Kıyıköy'ü şirin bir Karadeniz sahil beldesi haline getireceklerini söyledi.

Kıyıköy beldesindeki sur içerisinden başlayıp bir sokak üzerinde bulunan bütün binaları restore etmek istediklerini, bunlardan 12'sini önümüzdeki yıl yapmak istediklerini belirten Macit, şunları kaydetti:

"Tarihi tescilli binaların restorasyonları sadece kültür boyutunda değil, turizm boyutunda da yapılacak çalışmaların önünü açacak. Taşınmaz kültür varlıklarını tespit etmek kadar onları koruyup yaşatmak ve ekonomiye kazandırmak son derece önemli. Kırklareli'de özellikle eski eserlerin ve tarihi binaların yoğunlukla olduğu Yayla Mahallesi'nde restore çalışmalarına başladık. 2010 yılında başlattığımız restorasyon faaliyetlerimizde bakanlığımızın katkılarını sürdürüyor. Kamu kurumlarının ve özel teşebbüslerin de girişimleriyle yaklaşık 52 tarihi binanın 2013 yılı sonu itibariyle projesi, yaklaşık 14 tescilli binanın da restorasyon uygulaması bitmiş olacak."

Kaynak: AA