Karacadağ Kalkınma Ajansından 20 Milyon Lira Hibe  

Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından gelecek yıl Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 20 milyon liralık hibe verilecek.


Karacadağ Kalkınma Ajansının 2014 yıl Mali Destek Programı Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezinde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi ve Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, kalkınma ajanslarının bölgedeki özel teşebbüsün önünü açan, onlara yol gösteren kurumlar haline geldiklerini söyledi.

Karacadağ Kalkınma Ajansının şuana kadar proje sahiplerinin eş finansman desteği ile 150 milyon liralık kaynağı ekonomiye kazandırdığını ifade eden Kıraç, Diyarbakır, 12 bin yıllık tarihi, sahip olduğu genç nüfusu, stratejik konumu ile her zaman önemli kentlerimiz arasında yer almıştır. Artık potansiyelimizi fırsatlar ile değerlendirmeyiz. Artık devlet özel girişimciyi teşvik eden, ona yol gösteren, gerçek ve sağlıklı bilgi sağlayan kurumları ile bölgede yer alıyor. Bu konuda Karacadağ Kalkınma Ajansımız çok önemli görevler üstlenmektedir" diye konuştu.

- "Diyarbakır'da 654,4 milyon liralık yatırım teşvik belgesi alındı"

Yeni teşvik uygulaması sayesinde Diyarbakır'a yatırım için yoğun bir şekilde girişimlerin sürdüğünü kaydeden Kıraç, şöyle dedi:

"Şuana kadar Diyarbakır'da 654,4 milyon liralık yatırım teşvik belgesi alındı. Bu durum bize Diyarbakır'ın geleceği açısında da çok önemli göstergeler sunmakta. Sanayicilerimizin yoğun talepleri doğrultusunda mevcut Organize Sanayi Bölgesine ek olarak 188 hektarlık alanın sanayiciye tahsis edilmesi için girişimlerimizde sona yaklaşıldı. Önümüzdeki günler yeni tahsis işlemlerine başlayacağız. Ajansımızın kapıları girişimcilerimize ardına kadar açık. Yeterki gelin projelerinizi sunun. Şehrimizin ve ülkemizin geleceğini birlikte koruyalım."

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise kuruluşunda aktif olarak yer aldığı Karacadağ Kalkınma Ajansının yerel dinamikleri dikkate alarak kalkınma modelini Türkiye'de uygulayan en iyi kalkınma ajansı olduğunu söyledi.

- "El birliği ile Diyarbakır'da sanayi kültürünü geliştirme zorundayız"

"El birliği ile Diyarbakır'da sanayi kültürünü geliştirmek zorundayız" diyen Ensarioğlu, Diyarbakır'ın Osmanlı dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında gelişmiş şehirler arasında 3'üncü sırada yer aldığını bugün ise 63'üncü sıraya gerilediğini belirtti.

Ensarioğlu, Diyarbakır'ın, son dönemde niteliksiz göç alırken nitelikli insan gücünü dışarıya göç olarak verdiğini kaydederek, "Babadan sanayici artık aramızda bulunmuyor. El birliği ile Diyarbakır'da sanayi kültürünü geliştirme zorundayız" diye konuştu.

- Diyarbakır'da 3 mali destek programı yürütülecek

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun da Şanlıurfa ve Diyarbakır'da 20 milyon lira bütçeli 3 mali destek programı yürütüleceğini anlatarak 2014 yılı mali destek programları kapsamında KOBİ'lere, sanayi altyapısına ve yenilebilir enerjiye mali destek sağlanacağını belirtti.

Toplamda 20 milyon lira bütçe ayrıldığını ifade eden Karakoyun, bu programlarla bölgede yeni iş alanları ve istihdam olanakları yaratma, işsizliğin ve yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Karakoyun, bunun için de herkesin fikrini projeye dönüştürerek ajansa başvurmasını beklediklerini kaydetti.

Toplantı, geçen yıllarda ajansın mali programlarından faydalanan girişimci ve sanayicilere plaket verilmesi ile sona erdi.

Toplantıya AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ve iş adamları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA