Çocuklarda Bağışıklık Sistemi
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Güneri İmren, çocuklardaki bağışıklık sisteminin kötü beslenme, olumsuz çevre şartları, uykusuzluk, aşırı yorgunluk ve stresle beraber zayıfladığını söyledi.
İmren, gazetecilere yaptığı açıklamada, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte yeni hastalıkların çocuklarda görülebileceğini belirtti.
İnsan organizmasının bütün yapılarını yabancı iç ve dış etkenlerden koruyan, mikropların hastalık yapmasını engelleyen, kanser oluşumunu yok eden bir savunma ve direniş sisteminin olduğunu hatırlatan İmren, "Bu sistem sayesinde, insan vücudu kendini mikroplar başta olmak üzere yabancı ve zararlı olabilecek değişimlere ve maddelere karşı savunur" dedi.
İmren, metabolizma ve dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan serbest radikallerin vücut hücrelerini hasara uğrattığı için ücuda giren serbest radikallerin direnç mekanizmasını bozduğunu söyledi.
Bozulan direnç mekanizmasının verdiği zararı en aza indirmek için vücuda A, C, E vitamini takviyesi yapılması gerektiğini anlatan İmren, şöyle devam etti:
"Çocuklardaki bağışıklık sistemi kötü beslenme, olumsuz çevre şartları, uykusuzluk, aşırı yorgunluk ve stresle beraber zayıflıyor. Bağışıklık sisteminin temel organı kemik iliğidir. Buradaki ana hücreden oluşan birçok hücre, vücut savunmasında etkilidir. Kan hücreleri vücut direncinde ilk önemli hücrelerdir. Vücut savunma sisteminin temel hücreleri beyaz kan hücreleridir. Beyaz kan hücreleri vücut içi ve vücut dışından gelen yabancı ve anormal hücreleri ve mikro organizmaları tanıyarak yok ederler. Antikor üretirler. Mikroplara karşı bellek oluştururlar. Mikroorganizma ikinci kez vücuda girdiğinde kısa sürede o mikrobu yok eder."