Sultanhisar’da Çilek Yetiştiriciliği Kursu

Sultanhisar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan ‘Çilek Yetiştiriciliği’ kursu büyük ilgi gördü.

Sultanhisar’da Çilek Yetiştiriciliği Kursu

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan’ın da kursiyer olduğu kursu ziyaret eden Kaymakam Cevdet Ertürkmen bilgiler alarak kursiyerlerle sohbet etti.
AB Proje Birimi Koordinatörü Halk Eğitim Merkezi Müdürü Halil Bağrık öncülüğünde AB Proje Birimi Üyesi ve Zafer Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Gülhan Küçük ile AB Proje Birimi Üyesi ve Salavatlı Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Derya Yeni tarafından yürütülen 2013 yılı Leonardo da Vinci ortaklık projeleri kapsamında Sultanhisar Kaymakamlığı adına yapılan ‘Innovative methods and strategies in vocational education and training for efficient use of resources and environmental protection’ adlı proje kabul edildiği ifade edilirken, proje de kaynakların verimli ve etkili kullanımı ile ilgili olduğu, hedef kitlenin ise çilek tarımı yapan çiftçiler olduğu belirtildi.

Proje kapsamında ve Kurs hakkında bilgi veren AB Proje Birimi Koordinatörü Halk Eğitim Merkezi Müdürü Halil Bağrık; “Proje kapsamında ilk ziyaretimiz Romanya’nın Iasi şehrine 24-29 Ekim 2013 tarihleri arasında yapılmış olup, proje çalışmalarını başarı ile tamamladık. Proje çalışmaları sırasında tüm ortaklar kendi kurumlarını tanıtarak, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Proje kapsamında ilçemizdeki çilek üretiminde kaynakların verimli ve etkili kullanımı hakkında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzce de 11 Kasım 2013-24 Mart 2014 tarihleri arasında 192 saatli ‘Çilek Yetiştiriciliği’ kursu verilmesi planlanmış ve planlanan Çilek Yetiştiriciliği kursuna 56 kursiyer kayıt yaptırmıştır. İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Sevtap Erbilek öğretici olarak görevlendirilirken, kurs süresi içerisinde çilek yetiştiriciliğinin daha yaygın ve de verimli olarak yapıldığı bilinen Silifke’ye ya da Antalya’ya bilgilendirme gezisi yapılması planlanmıştır” ifadelerini kullandı.
AYDIN ÇİLEĞİ’NİN RAF ÖMRÜ YÜKSEK
‘Çilek Yetiştiriciliği’ kursuna katılan Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan ise Sultanhisar Çileği’nin Silifke Çileği ile yarıştığını dile getirdi. Sultanhisar Çileği’nin Rusya’da sulu çilek olarak dile getirilmesinde soğuk hava deposu yetersizliğinin olduğunu vurgulayan Tarhan, çilek üreticilerinin birlik olarak soğuk hava deposu yapmalarını istedi. Aydın Çileği’nin raf ömrünün Silifke Çileği’nden daha uzun olmasına rağmen Silifke çileğinin 2 kat daha fazla ihracat yaptığını söyledi.

Çilek hasat döneminde günde 4 bin çilek işçisinin Sultanhisar bölgesine giriş yaptığını ifade eden Tarhan, “Sultanhisarlı üreticilerin bilinçli ve eğitimli olmak istemeleri bizleri çok mutlu etti” dedi.

Çilek üreticisi Naime Yılmazoğlu ise Çilek üretimini ‘tüp bebeğe’ benzetti. Çileğin de 9 ay özel bakımının yapıldığını 3 aylık süreçte de hasatının yapıldığını hatırlatırken kurs sayesinde bilmedikleri birçok konuyu öğrendiklerini söyledi.

Kurs sayesinde aslında çilek konusunda çok şey bilmediklerini öğrendiklerini ifade eden Yılmazoğlu, ‘tütün mozaik’ hastalığını kurs aracılığıyla öğrendiğini belirtti.

İnsanların içtiği sigara külünün çilek fidesiyle temasında hastalık kaptığını öğrendikleri için çilek toplayan başta olmak üzere ekim ve bakımında da bu konuya dikkat edeceklerini söyledi.

‘Çilek Yetiştiriciliği’ kursunun 3. dersine katılan Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Avrupa Birliği projesiyle çıktıkları bu yolda kursa gösterilen ilginin çok önemli olduğunu dile getirdi. Kursu açma aşamasında katılım sağlanabilir mi düşüncesinde olduklarını şimdi ise sınıf yetersizliği nedeniyle kursa başvuruların geri çevrildiği ifade eden Kaymakam Ertürkmen, Sultanhisar çilek üreticisine bilinçlenme için yaptıkları özveriden dolayı teşekkür etti. Sultanhisarlı çilek üreticilerinin bilinçli bir üretici olmak için kursa katılmasının kendileri için mutluluk verdiğini söyleyen Ertürkmen; “Türkiye çilek üretiminde Sultanhisar 2. sırada. Çiftçilerimizin daha rantabl çalışma yapabilmesi için Halk Eğitim Merkezi bünyemizde böyle bir kurs açıldı. Şu an 56 kursiyerimiz var. Çoğunluğu üretici olan kursiyelerimize çilek üretimi ve fide üretiminin püf noktaları nelerdir bunlar öğretiliyor. İnşallah Sultanhisar’da daha bilinçli bir çiftçi olarak daha güzel çilek üretirler. Memleket ekonomisine katkı sağlarlar. Bu kurslar devam edecek, bu bizim için bir başlangıç oldu” şeklinde konuştu.

Ertürkmen, talep gören kursun ikincisinin de açılması için çalışma başlatıldığını ifade ederek kurs eğitimcilerine ve halk eğitim merkezi yetkililerine teşekkür etti.
Kaynak: İHA