Konya Çocuk Çevre Çalıştayı

Konya Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, kentte hava kirliğilinin önlenmesini amaçlayan IKONAIR Projesi ile ilk etapta, kömürle merkezi ısınan yaklaşık bin 600 konutun doğalgaza geçişinin hedeflediğini belirterek, "Daha sonra bu çalışma, kamu kurum ve kuruluşları ile sanayideki dışa verilen gazların azaltılması gibi konularda da devam edecek" dedi.


Akgün, Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün desteğiyle Sürdürülebilir Çevre Derneği tarafından Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen Konya Çocuk Çevre Çalıştayı'nda, kentin, Türkiye'nin en çok hava kirliği yaşayan illerinden biri olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hollanda Çevre ve Halk Sağlığı Enstitüsü,Konya Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün birlikte yürütmüş olduğu, 2 yıllık çalışma sonunda 2012 yılında tamamlanan IKONAIR Projesi kapsamında hazırlanan Konya Temiz Hava Eylem Planı'nın 6 yıllık bir sürede uygulanacağını vurgulayan Akgün, şunları kaydetti:

"IKONAIR Projesi kapsamında hayata geçirilmeye başlanan Konya Temiz Hava Eylem Planı, kömürle merkezi ısınan yaklaşık bin 600 konutun doğalgaza geçişini öngörüyor. Daha sonra bu çalışma, kamu kurum ve kuruluşları ile sanayideki dışa verilen gazların azaltılması gibi konularda da devam edecek. Yapılan çalışmalarda, 650 civarında kömürle merkezi ısıtılan site ve apartmanların doğalgaza dönüşümü sağlandı. Sobayla ısınan konutların oranının yüzde 87, kaloriferle ısınan konutların oranının ise yüzde 13 olduğunu düşünürsek yapılan bu çalışmalardan bütün sorunun çözüldüğü anlamı çıkmaz ama bu bir adımdır."

- "Çevre bilinci duyarlılığı ne yazık ki yok"

Akgün, yaşanabilir bir kentin sadece hava kirliliği ile ilgili olmadığını dile getirdi. Yaşanabilir bir çevre için planlı kentleşmelere de ihtiyacın olduğunu ve bu konuda herkese büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayan Akgün, şöyle devam etti:

"Sadece yasayı çıkartmakla bu görev yapılmış olmuyor, bunları uygulamak da önemli. Çevreyle ilgili çok güzel yasalarımız var. Uygulamada gerçekten sıkıntılar yaşıyoruz. En önemlisi de çevre bilinci duyarlılığı ne yazık ki yok. Çöplerin çöp kutusu varken rastgele atılması tamamen yetişme tarzıyla, ilkokuldan başlayan bir eğitim anlayışıyla olabilecek bir durumdur. Bu artık yetişmiş insanlarla falan çözülebilecek bir konu değil. İşte buradaki çocuklarımızla biz bunu başarabileceğiz. Artık onlar bize yön verecek, düşüncelerini bize iletecek. Bu konuda onlara çok güveniyoruz. Bugünün Dünya Çocuk Hakları Günü olması da bu çalıştaya ayrı bir önem katıyor."

Sürdürülebilir Devre Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ziya Gündüz ise derneğin, Konya'da çevre bilincini artırmak, ülke kaynaklarının verimli kullanımı ve kirletmeyen üretmeyi özendirmek için çalışmalar yapılması amacıyla kurulduğunu ifade etti.

Sürdürülebilir yaşam için alternatif çevre politikaları üreten lider bir çevre kuruluşu olmayı hedeflediklerini aktaran Gündüz, "Çevreye dair en öncelikli sorun çevre bilinci eksikliği. Bunun için eğitime öncelik verilmeli" dedi.

- Minikler daha fazlasını yapabilir

Bu çalıştayla çevre eğitimi seferberliği başlatmak istediklerini söyleyen Gündüz, kirliliğin sebeplerini çocuklara soracaklarını ve neler yapılması ile ilgili çözüm önerilerini onlardan dinleyeceklerini dile getirdi. Ahmet Ziya Gündüz, "Konya'nın çevre sorunlarını, onların küçücük dünyalarından kocaman fikirler üretmelerini rica edeceğiz. Biz inanıyoruz ki onlar büyüklerden daha fazlasını yapabilir" ifadelerini kullandı.

Çeşitli ilkokullardan gelen 4. sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda, çevre sorunlarına, çocukların bakış açılarıyla çözüm arandı. Çalışma masalarına oturan öğrenciler, çevre kirliliği hakkındaki görüş ve önerilerini sundu. Çalıştay sonunda öğrencilere katılım belgesi ile çeşitli hediyeler verildi.

- IKONAIR Projesi

Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hollanda Çevre ve Halk Sağlığı Enstitüsü,Konya Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yürüttüğü 2 yıllık çalışma sonunda 2012 yılında tamamlandı. Konya hava kalitesinin detaylı bir şekilde çalışıldığı proje kapsamında, 2012-2019 yıllarını kapsayan geniş kapsamlı eylem planı hazırlandı.

Konya Mahalli Çevre Kurulu'nun gözetiminde ilgili resmi ve özel kuruluşlara önemli sorumluluklar yükleyen Konya Temiz Hava Eylem Planı, 6 yıllık uygulama süresi içerisinde; kentte kömür kullanımının azaltılmasını, binalarda standartlara uygun ısı yalıtımı yapılması, fırınlarda odun ve türevlerinin kullanımının önlenmesi ve raporlarda başlıca kirleticiler arasında gösterilen fabrikalardan kaynaklanan emisyonlarının azaltılması gibi çok sayıda düzenlemeyi içeriyor.

Kaynak: AA