Karbonmonoksit Zehirlenmesi Uyarısı
Halk Sağlığı Müdürü Alper Latif Boz, soba, şofben, baca kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
Boz, yaptığı açıklamada, lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin karbonmonoksit gazından zehirlendiğini belirtti.
Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı herkesin tedbirli olması gerektiğini vurgulayan Boz, şunları kaydetti:
"Karbonmonoksit, renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediği için zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır."
Boz, karbonmonoksit soluyan kimsede hafif uyuşukluk, durgunluk ve uyuklama hissedildiğini, titreme, adale kasılması, çene kilitlenmesi ve diş gıcırdatma başladığını, son olarak ise solunum ve kalp atışlarının yavaşladığını, vücut ısısının düştüğünü, his ve şuur kaybı oluştuğunu belirtti.
Sobalı odada otururken, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, uyku hali, bulantı, kusma, görme bulanıklılığı, huzursuzluk hissedilince, pencere ve kapıların açılması gerektiğini ifade eden Boz, zehirlenen kişinin açık alana çıkartılmasını ve sağlık ekiplerine bilgi verilmesini de istedi.