Hububat Bakliyat Hedef Büyüttü Yeni Hedef 19 Milyar 300 Milyon Dolar

Türkiye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörü’nün Antalya’da gerçekleştirdiği 2023 İhracat Stratejisi Çalıştayı tamamlandı.

Hububat Bakliyat Hedef Büyüttü Yeni Hedef 19 Milyar 300 Milyon Dolar
Çalıştay sonucunda 2023 hedeflerini güncellenerek yeni hedef olarak 19 milyar 300 milyon dolarlık ihracat hedefi belirlendi. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tonumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batallı yeni hedefe ulaşabilmek için izlenecek yol haritasının oluşturulduğunu belirterek “Bu hedefe ulaşmak için sektör olarak belirlenen yeni yol haritasının başarılı olması için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde yürüteceğiz” dedi.

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörü, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri(OAİB) Genel Sekreterliği organizasyonuyla sektörde faaliyet gösteren 6 İhracatçı Birliği’nden, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden ve Türkiye Şeker Kurumu’ndan 50’ye yakın katılımcıyla birlikte Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörü 2023 İhracat Stratejisi Çalıştayını gerçekleştirdi.

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurul Başkanı Şahin Batallı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya OAİB Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Turgay Ünlü, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Mahmut Arslan, Yönetim Kurulu Üyesi Şerafettin Memiş, GTB Meclis Başkanı Selami Memiş, Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Moiz Hamsi, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Salih Özmen ve Mustafa Terci ile yönetim kurulu üyeleri Haluk Tezcan, Levent Çaputcu, Muhammet Öztürk, Turgay Bağcıvancıoğlu, Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Surur Aydın Yönetim Kurulu üyeleri, Celal Kadıoğlu, Murat Unat ve Ali Çoban, İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Aslan, Karadeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Fahrettin Ulusoy, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Serpi, Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Uğur Durak, Cansın Kavukçu İnan, yönetim kurulu üyesi Nihat Uysallı, TİM Genel Sekreter Yardımcısı Metin Tabalu, T.C. Şeker Kurumu Plan Dep. Grup Başkanı Nuh Kaygısız, Uzman Yardımcısı Okan Şahin, GAİB Genel Sekreteri Salim Kocaer ile İhracatçı Birliklerinde OAİB Genel Sekreteri Özkan Aydın, GAİB Genel Sekreter Yardımcısı Aydın Kutlu, EİB Genel Sekreter Yardımcısı Özlem Katırcıoğlu, Ayfer Koca, Bülent Kayalı, Ekrem Karaeminoğulları, Mustafa Ayoğlu, S. Tansel Kunbi, Ferda Özkan, Melike Alpan, A.Kerim Gökmenoğlu ve Kübra Öztürk ile çok sayıda ihracatçı katıldı.

İki gün süren çalıştayda 2023 Vizyonu güncellenirken izlenecek yol haritası ve politikalar üzerinde de görüş birliğine varıldı.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batalı, 2023 hedeflerini 19 milyar 300 milyon dolar olarak güncellediklerini ve bu hedefe ulaşabilmek için izlenecek yeni yol haritasını oluşturduklarını belirterek, “2008 yılında, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında Türkiye’nin ihracatını 500 milyar dolara çıkarmak ve son 10 yılda Türkiye’nin yakaladığı ihracat ivmesinin devamını sağlayarak sürdürülebilir bir ekonomi için ihracat atılımını gerçekleştirmek için ‘2023 İhracat Stratejisi ve Eylem Planı’ oluşturuldu. Bunun çerçevesinde Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü olarak 2008 yılındaki 4 milyar dolar olan sektör ihracatını 2,4 katlık bir artışla 13,7 milyar dolar seviyesine çıkarma hedefi koymuştuk. Geçen 5 yıl içinde sektörümüzün ihracatı 2023 İhracat Stratejisi ve Eylem Planı’nda öngörülen yıllık yüzde 8,5 oranında büyüme tahminin üzerinde bir performansla yıllık yüzde 16,5 oranında bir büyüme gerçekleştirmiş ve 2008 yılındaki 4 milyar dolar ihracattan 2012 yılında yaklaşık 5,9 milyar dolara ulaştı. 2008-2012 aralığında sektör ihracatının öngörülen seviyelerin üzerine çıkmış olmasından hareketle 2013-2023 dönemi için öngörülen büyüme oranlarının gerçekleşmesi durumunda Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörünün ihracatının 2023 hedefini aşarak 19 bin 300 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu yeni hedefimizin gerçekleşmesi için gerekli çalışmalarımızı titizlikle sürdüreceğiz. Yeni oluşturulan yol haritasında üretimden ihracata kadar geçen sürede uygulanacak her türlü önlem ve tedbirler gözden geçirildi. İç ve dış politikalarımızın yakından takip edilmesi, özellikle çevre ülkelerle olan ilişkilerin geliştirilmesi ve bu ülkelerdeki siyasi istikrarın mercek altına alınması, krizlerin fırsata dönüştürülmesi ve üretimde Ar-GE’ye dayalı kaliteli ürünlerin elde edilmesi için gerekli desteklemelerin yapılması, ülke ve ürün tanıtımıyla ilgili oluşturulan tanıtım gruplarının istenilen şekilde çalışmasının sağlanması ilgili bakanlıklarla ihracat konulu yönetmelik ve mevzuatların daha detaylı görüşülmesi ve bürokratik engellerin ortadan kaldırılması yönünde çalışmalarımız sürecektir.” dedi.

İHRAÇ EDECEK BAKLİYAT BULAMAYABİLİRİZ
Türkiye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve mamulleri Sektörünün Antalya’da gerçekleştirdiği 2023 İhracat Stratejisi Çalıştayıyla ilgili yaptığı değerlendirmede önemli bir soruna dikkat çeken Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batalı, “Son dönemlerde çiftçilerin bazı ürünleri ekmemesi özellikle bakliyat açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bakliyat ürünlerinin yeterli destek alamaması nedeniyle üreticilerin büyük bir çoğunluğu bu ürünlerden vazgeçerek farklı ürünler yetiştirme yoluna gidiyor. Önümüzdeki on yıl içerisinde ortaya koyduğumuz hedefleri gerçekleştirmek için bakliyata büyük ihtiyaç var ve hükümet bu anlamda önlem almazsa ihraç edecek bakliyat bulamayabiliriz. Bunun için ilgili bakanlıklarla bu konudaki görüşmelerimiz devam edecektir” diye konuştu.

TÜRK ÜRÜNLERİNE YÖNELİK KARALAMA KAMPANYALARINA YÖNELİK ANTİ KAMPANYA DÜZENLENECEK
Şahin Batalı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bazı ülkelerde Türk ürünlerine yönelik başlatılan karalama kampanyalarının ihracatı olumsuz etkilememesi yönünde anti kampanyalar düzenlenmesinin de karara bağlandığı 2023 İhracat Stratejisi Çalıştayında bu kampanyaları ağırlıklı olarak tanıtım gruplarının yürütmesi benimsendi. Özellikle Kamerun’da Türk makarnasına yönelik yoğun bir karalama kampanyası yürüten rakip ülkelerin bu uygulaması karşısında sessiz kalınmayacağı da ifade edildi. Türkiye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve mamulleri Sektör kurulu başkanı Şahin Batallı “Türkiye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör bünyesinde üç tanıtım gurubu kurmuştuk. Bu tanıtım gruplarımız söz konusu ülkelerde daha etkin tanıtımlar gerçekleştirerek yapılmak istenen olumsuzlukların giderilmesini sağlayacaktır.”
ÇEVRE ÜLKELER MERCEK ALTINA ALINACAK
Türkiye’nin komşu ülkeleriyle ilişkileri ve bu ülkelerin iç siyasetlerinin de mercek altına alınacağı, dünya politikalarının daha yakından izleneceğini belirten Türkiye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batalı, “Komşularımızla ilişkilerimiz ihracatımızı sürekli etkilemekte, bazen krizler fırsata dönüşmektedir. Bunu Suriye krizinde çok iyi öğrendik. 2023 hedeflerimizi yakalamak için sektör olarak dış politikamızı ve ülkelerin iç politikalarını yakından gözlemleyecek ve ona göre stratejiler geliştireceğiz” açıklamasını yaptı.

HUBUBAT BAKLİYATTA GAİB LİDERLİĞİNİ KORUYOR
Türkiye Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve mamulleri Sektörü 2023 İhracat Stratejisi Çalıştayında 6 ihracatçı birliğinin Ocak-Ekim 2013 ihracat verileriyle bir önceki yılın verileri de masaya yatırılarak genel değerlendirme yapıldı. Bu değerlendirmelerde Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliklerinin önceki yıllarda olduğu gibi liderliğini koruduğu görüldü.

Buna göre Ocak-Ekim 2013 tarihleri arasında ülke genelinde yapılan hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının toplamının 5 milyar 248 milyon 478 dolar olduğu ve bu rakamın yüzde 35’lik bölümü olan 1 milyar 853 milyon 949 dolarlık kısmının Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirdiği ifade edildi.
Kaynak: İHA