Hadrianaupolis Antik Kentindeki Kazı Çalışmaları

Eskipazar ilçesinde bulunan ve ortaya çıkarılan mozaikler nedeniyle "Karadeniz'in Zeugması" olarak adlandırılan Hadrianaupolis antik kentinde yeraltı görüntüleme çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.


Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş, yaklaşık 2 ay önce Almanya ve Avusturya'dan gelen uzman ekiplerle başladıkları yeraltı görüntüleme çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Antik kentin bir haritasının ortaya çıkartılacağını anlatan Keleş, "Amacımız yeni kazı alanı açmak değil. Burada öncelikle daha önce yapılmayan bazı ön çalışmaların yapılması. Bu nedenle arkeojeofizik çalışması yapıldı. Yani yeraltı görüntülendi. Buradan elde edilen duruma göre harita çıkacak ortaya. Bundan sonra kazıları bu haritaya göre yapacağız" dedi.

Antik kentte gezi güzergahların oluşturulacağını belirten Keleş, "Şimdi Kilise B'nin üstü kapatılıyor. Direkleri dikildi. Çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 1 ay içinde tamamlanır. Yaz sezonuna mozaikler yeniden elden geçirilerek teşhire hazır hale getirilecek. Bu alan çok önemli. Çalışmalarımızı titizlikle sürdürmek zorundayız" diye konuştu.

Kaynak: AA