Depreme Karşı Zayıf Binalarda 'Fiber Malzeme Kullanın' Önerisi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azer Kasımzade, depreme dayanma gücü az olan binaların güçlendirme işlemlerinin daha hafif, estetik görünümlü ve güçlü fiber malzeme ile yapılmasını önerdi.
Kasımzade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde bulunan Türkiye'nin depreme karşı bilinçli ve hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.
Türkiye'deki mevcut binalar ile yeni yapılan binalarda deprem riskine karşı tedbir alınmasının hayati önem taşıdığına dikkati çeken Kasımzade, "Yapılarda sismik izolasyon önemli. Sismik izolasyon, yapının depreme dayanma kapasitesini artırmak yerine binaya gelen sismik enerjiyi binaların periyodunu uzatarak azaltma esasına dayanan depreme dayanıklı bir dizayn yaklaşımıdır" dedi.
Sismik izolasyon teknolojisinin doğru uygulamalarının, büyük depremler sırasında bile binaların elastik davranmasını sağlayacağını vurgulayan Kasımzade, şöyle konuştu:
"Şaşırtıcı olan, bu yaklaşım prensibinin hayli basit olmasıdır. Günümüzde bina dizayn ve inşaat şartnameleri yalnızca can güvenliğini göz önüne alır. Geçmişteki depremlerden edinilen tecrübeler maddi hasarların da oldukça fazla olduğunu hatta iş kesilmesi riskinin de çok önemli bir parametre olduğunu göstermiştir. Günümüzde hasarlı binalarda güçlendirmeler özellikle kolonlarda ve kirişlerde demir, beton ve çelik gibi yıpranma özelliği, ağırlığı olan maddelerle yapılıyor. Bunların yerine depreme dayanma gücü az olan binalarda güçlendirme işlemlerinde daha hafif, estetik ve güçlü olan fiber malzeme kullanılmalıdır. Geleneksel yöntemlerden kesinlikle kaçınılmalı, karbon fiber olarak tabir edilen maddeler kullanılmalıdır."
- "Binaların da belli bir ömrü var"
Prof. Dr. Kasımzade, yapıların hizmet süresince deprem, rüzgar, aşınma gibi dış etkenlerden etkilendiğini, bu nedenle binalarında yıllık olarak periyodik bakım ve güçlendirme yapılması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Binaların da belirli bir ömrü var, bundan dolayı periyodik bakım önemli. Yapıların projesi ile son mevcut durumu arasında birtakım farklılık olur. Bu farklılıkların belirlenmesi ve mevcut yapı performansının değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Performansı zayıf binalarda güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Bu tür değerlendirmelerin bugünden yapılması büyük önem taşımaktadır."