Bankalardan, 'Kredi İstiyorsan, Hukuka Başvurmayacaksın' Şartı

Bankaların, konut ve tüketici kredilerinde talep ettiği "dosya masrafı ücreti" konusunda tüketicilerin hukuki yollara başvurmasının önüne geçmek amacıyla başvuru sahiplerinin el yazısı ve imzasıyla düzenlenmiş, "Sözleşme ve koşulları öğrendim. Hukuki yollara başvurmayacağım" ifadesi bulunan belgeler almaya başladığı iddia edildi.


Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son aylarda bankaların, özellikle konut ve tüketici kredisi alan vatandaşlardan ek belge istediğini söyledi.

Bankaların, tüketicilerin, dosya masrafı ücretine itiraz etmesinin yollarını kapatmaya çalıştığını savunan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bankalar, kredi alan tüketicilerden, kendi el yazısı ve imzasıyla 'Sözleşme ve koşulları öğrendim. Hukuki yollara başvurmayacağım' yazılı belge talep ediyor. Bunun hukuki bir dayanağı bulunmadığı düşüncesindeyiz. Bankalar aslında tüketicinin zor durumundan yararlanarak hakim gücünü kötüye kullanmaktadır. Tüketiciye bu nedenle belgeler imzalatmakta ve hak arama yollarını engellemeye çalışmaktadır. Bankaların tüketicilerle imzaladığı sözleşmeler standart olduğu için zaten tüketici içeriğine etki edememektedir. Bu nedenle bu sözleşmenin sonuna tüketicinin el yazısıyla 'Okudum, anladım, imzaladım' yazdırılmaktadır ama bunun uygulamada gerçeği, 'Okumadım, anlamadım, imzalamak zorunda kaldım'dır."

Yılmaz, tüketicinin, kredi almaya mecbur olduğu için önüne konulan bütün belgeleri imzalamak durumunda kaldığını öne sürdü.

Yasal çerçevede tüketiciye verilen hakkın, önüne konulan belgelerle veya sözleşme üzerinden alınamayacağına dikkati çeken Yılmaz, "Yasa, bu kağıdın üzerinde bir hüküm içermektedir. Önemli olan yasaya uygunluktur. Kuşkusuz bunun değerlendirmesini yargı yapacaktır. Tüketici zor durumda, psikolojik baskı altında bu belgeyi imzalamışsa elbette yargı, takdirini ve hükmünü buna göre verecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Sıtkı Yılmaz, son düzenlemelerle bankaların, tüketiciyle genel sözleşme imzalamaması gerektiği bilgisini verdi.

Bankaların, hangi konuda sözleşme imzalayacaksa tüketicinin bundan sorumlu olacağına işaret eden Yılmaz, "Yani kredi kartıyla ilgili sözleşme sadece o konuyla ilgili olacak. Sözleşmeler sınırlanacak. Genel bir sözleşmeyle tüketici sorumlu tutulmayacak" diye konuştu.

Kaynak: AA