Türkiye Dünya Miras Komitesi Üyesi

Milli Eğitim Bakanlığından, Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Dünya Miras Komitesi üyeliğine, en yüksek oyu alarak 30 yıl sonra ikinci kez seçildiği bildirildi.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Komitesi'ne aday ülkeler arasında en yüksek oyu alarak seçildiği, genel kurulun bugün yapılan oturumunda Dünya Miras Komitesi'nin boşalan 12 koltuğu için yeni sahiplerinin belirlendiği seçimin gerçekleştirildiği kaydedildi.

-İkinci kez komiteye girdi-

Türkiye'nin, UNESCO'ya üye 22 ülkenin aday olduğu ve 173 ülkenin oy kullandığı Dünya Miras Komitesi seçimlerinde, 121 oy ile en yüksek oyu alarak Dünya Miras Komitesi'ne üye olmaya hak kazandığı ifade edilen açıklamada, üyeliğin 30 yıl aradan sonra kazanıldığı belirtildi.

Türkiye'nin, 1983-1987 döneminin ardından Dünya Miras Komitesi'ne ikinci kez girmeyi başardığı ifade edilerek, 1995, 1997, 2001 ve 2003 seçimlerine aday ülke olarak katıldığı ancak gereken 85 oyu alamadığı bildirildi.

UNESCO Dünya Miras Komitesi'nde Türkiye'yi, Prof. Dr. Zeki Kaya, Doç. Dr. Yonca Erkan ve Uzman Şule Kılıç'ın, 4 yıl süre ile temsil edeceği belirtildi.

-Bakan Avcı, destek istemişti-

Açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın, 6-10 Kasım'da Paris'te düzenlenen UNESCO 37. Genel Konferansı'na katıldığı anımsatılarak UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ve üye ülke bakanları ile görüştüğü ve bugün gerçekleştirilen Dünya Miras Komitesi seçimlerinde Türkiye adına destek istediği kaydedildi.

Söz konusu konferansta konuşmasını Türkçe gerçekleştiren Bakan Avcı'nın, aynı zamanda UNESCO resmi dilleri dışında farklı dille konuşma yapan ilk üye ülke temsilcisi olduğu da ifade edildi.

Kaynak: AA