Karaman’da Elma Bahçelerindeki Yararlı Solucanlar Araştırıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından “Karaman’da Elma Bahçelerinde Bulunan Entomopatojen Nematod Faunasının Belirlenmesi” konulu bir proje gerçekleştirildi.

Karaman’da Elma Bahçelerindeki Yararlı Solucanlar Araştırıldı

Proje ile böcek larvalarına saldırarak zararlıların ölümüne neden olan entomopatojen nematod adı verilen yararlı solucanların Karaman elma bahçelerindeki varlığı araştırıldı. KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Yavuzaslanoğlu ve Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Araştırmacı Uğur Gözel tarafından yürütülen çalışma, KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca da desteklendi.

KARAMAN’DAKİ 130 ELMA BAHÇESİNDEN ÖRNEK ALINDI
Çalışma kapsamında Karaman’ın merkez ve ilçelerindeki elma bahçelerinin tamamına yakını gezilerek 1-2 kilometre arayla 130 elma bahçesinden toprak örnekleri alındı. Toplanan örneklerin fizikokimyasal özellikleri çıkarıldı ve yuvarlak solucanlar sınıfından olan entomopatojenik nematodların Karaman elma bahçelerindeki dağılımı tespit edildi. Etkili bir biyolojik mücadele ajanı olan entomopatojen nematodlar Karaman’ın elma bahçelerinin yüzde 20’sinde bulundu. Türkiye’nin diğer bölgeleriyle kıyaslandığında yüksek bir orana denk düşen bu rakam, Karaman yöresinin entomopatojen nematodlar bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu da gösterdi.

KARAMAN, ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TÜRKİYE’DE İKİNCİ SIRADA
Projeye ilişkin açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Elif Yavuzaslanoğlu, yumuşak çekirdekli meyvelerden elmanın yurdumuzda en fazla üretimi yapılan meyve olduğunu kaydederek Karaman’ın ise elma yetiştiriciliğinde Isparta’dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Türkiye elma üretiminin yüzde 12.23’lük kısmını karşılayan Karaman’ın elma bahçelerinde kumlu, killi, tınlı toprakların daha yaygın olduğunu dile getiren Yavuzaslanoğlu, örneklenen elma bahçelerinde genellikle toprakların kum oranının düşük, kil oranının yüksek düzeyde tespit edildiğini belirterek, killi toprak yapısının yararlı solucanların adaptasyonlarını kolaylaştırdığını söyledi.

Projede yararlı solucanların yaşlı bahçelerde ve iyi tarım uygulamalarının yapıldığı yerlerde daha fazla görüldüğünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Yavuzaslanoğlu, “Elma yetiştiriciliğinde verimi ve kaliteyi kısıtlayan etmenlerden biri de zararlılardır. Doğada kendiliğinden var olan yararlı organizmaların teşvik edilmesiyle veya ortama verilmesiyle gerçekleştirilen biyolojik mücadele, hastalık ve zararlıların kontrolünde en ideal yöntemlerden biridir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA