İspanyol Ordusunda 'Radikalizmi Temizleme' Operasyonu
İspanyol ordusu, radikal oluşumların kurumu zayıflatabileceği ve ulusal güvenliği tehdit edebileceği gerekçesiyle, bu tür oluşumlara karışmış kişilere karşı önlem alınacağını açıkladı.
İspanya Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın geçen ay hazırladığı bir rapora göre, "ordu içerisinde yer bulmuş, ideolojik, dini veya suç örgütleri ile bağlantılı her türlü radikal oluşumların Silahlı Kuvvetleri zayıflatabileceği ve ulusal güvenliği tehdit edebileceği" savunuldu ve bu kişilere karşı önlem alınacağı belirtildi.
İspanya'nın sol görüşlü El Pais gazetesinin ele geçirdiği ve bugün manşetine taşıdığı raporda, "Kara Kuvvetleri Komutanlığı içinde, açık bir şekilde radikal oluşumlarla bağlantıları olan bireyler tespit edilmiştir. Bireysel olan bu faaliyetler, sosyal ve özel ortamlarda vuku bulmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için tespit edilen kişilere birim başkanları tarafından bir dizi önlem uygulanacaktır" denildi.
Önlemlerin, radikal gruplarla bağlantısı olan askerlerin sözleşmelerinin yenilenmemesi, gerektiğinde görevden alınması veya ulusal güvenliği tehdit edebilecek yerlerde çalıştırılmaması şeklinde olacağı bildirildi.
Ayrıca ordu içinde şüpheli durumunda olan askerlerin özel hayatlarının, internet ortamındaki yazışmalarının ve en çok kullandığı sitelerin de takibe alınacağı kaydedildi.
El Pais gazetesi radikal grupların, "Neo-Nazi örgütler, Latin Kings veya Los Netas gibi mafya grupları ya da radikal dinci gruplar" olabileceğini iddia etti. Ancak Kara Kuvvetleri'nin raporunda radikal grupların açılımı belirtilmedi.
- "Müslüman askerlerin yerine Latin Amerikalılar alınıyor"
Konuyla bağlantılı olarak başka bir iddia ise Müslüman Kültürler Derneği Başkanı Yonaida Sellam'dan geldi.
"Müslüman askerlerin yerine Latin Amerikalılar alınıyor" diyen Sellam, Fas topraklarında olup İspanya'ya bağlı ve nüfusunun yüzde 40'a yakını Müslüman olan Melilla ve Ceuta kentlerini örnek gösterdi.
Sellam, buralarda görev yapan İspanyol askerlerin yüzde 25'inin Müslüman olduğuna dikkat çekerek, Müslüman askerlerin bazıların sözleşmesinin yenilenmediğini, yerlerine Latin Amerika kökenli askerlerin alındığını ileri sürdü. Sellam ayrıca, Melilla kentinde işsizlik oranının yüzde 41,2'ye ulaştığını ve asker maaşının birçok ailenin geçimini sağladığını ifade etti.
İspanya Silahlı Kuvvetleri ise iddia edildiği gibi herhangi bir ayrımcılık yapmadığını savundu.