Yıldırım Açıklaması
Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, toplumun temel dinamiği olan ailelerin artık sarsıldığını; ailedeki yozlaşmalar, tatminsizlikler ve iletişimsizliklerin parçalanmalara yol açtığını söyledi.
Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Aile Eğitim Programı’ Samsun’da başladı.
My House Otel’de başlayan toplantıya Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Ertan Uzun, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri katıldı.
Eğitimin açılış konuşmasını yapan Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız 2011 yılında ‘aile’ ismiyle kurulmuş ve sosyal alanda hizmet eden icracı bir bakanlık. Bakanlığımızın isminin ‘aile’ ile başlıyor olması bize en önemli işimizin aile olduğunu göstermektedir. Tabii aile, hizmetlerimizin bir parçasıdır. Bunun yanında dezavantajlı kesim olarak adlandırdığımız yaşlı, engelli, kadın, çocuk ve yoksullara da hizmet veriyor, onlar için projeler üretmeye, yaşam kalitelerini artırmaya çalışıyoruz. Ama maalesef son zamanlarda huzurevleri, kadın konukevleri, özel bakım merkezleri yetmez oldu. Sahipsiz yaşlı ve engellilerimiz artmaya başladı.
Kadına şiddet önemli bir sorun haline geldi. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı yetiştiremez olduk. Suça sürüklenen çocuklar, suç mağduru çocuklar, cinsel istismara uğramış çocuklar, uyuşturucu kullananlar, ailesinden kopanlar artık bunlar gözle görülür hale geldi. Yaşlılara, engellilere, kadınlara, çocuklara barınma yerleri açmamız, onlara para vermemiz sorunları çözmüyor. Bu ve buna benzer tüm sosyal sorunların temelinde hep aile sorunları var. Eğer biz aile yapımızı yıkıcı unsurlara karşı koruyabilir ve kendi iç dinamiklerimizi harekete geçirebilirsek zamanla tüm sosyal sorunlar kendiliğinden çözülecektir. Ama maalesef toplumun temel dinamiği olan aile artık sarsılmaktadır. Ailedeki yozlaşmalar, tatminsizlikler, iletişimsizlikler parçalanmalara sebep olmaktadır” dedi.
“BİLİM VE TEKNOLOJİDEKİ HIZLI GELİŞEME AYAK UYDURAMADIK”
Önceleri herkesin kendisine has aile yapısından gurur duyduğunu belirten Yıldırım, “Bizi biz yapan değerlerimizin kaynağı da hep aile olmuştur. Dede, nine, hala amca ile üç nesil birlikte yaşar; bilgi, deneyim ve tecrübe bir sonraki kuşağa rahatlıkla aktırılırdı. Bizler; sevgiyi, saygıyı, paylaşmayı, fedakarlığı, sadakati, ahlakı, edebi, mutluluğu, hüznü, eğlenceyi, geleneksel aile yapımız olan geniş ailemizde yaşayarak öğrenirdik. Ama gel gör ki, bu böyle devam etmedi. Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeye ayak uyduramadık. Bize ait kavramları geliştiremedik. Yabancı kavramları kendi kültürel süzgecimizden geçirmeden olduğu gibi aldık. Önce bireysellik saygıyı yok etti. Daha sonra tüketim çılgınlığı fedakarlığı, ekonomik refah sadakati, sevgiyi aldı götürdü. Menfaatçilik gelişmeye başladı.
İç güzellik, kavramı hikayelerde kalmaya başladı ve artık aile mutluluğu da yıkılınca, mutluluk dışarıda aranır oldu. Bazen mutluluk uyuşturucu oldu, saygısızlık oldu, bazen interneti, bazen televizyonu mutluluk kaynağı zannettik. Olmadı, mutluluğu cinsellikte aradık ve sonuçta yıkım artık gözükmeye başladı.
Boşanmalar artmaya, evlilikler maalesef azalmaya başladı.
Her ne kadar kötü bir tablo karşımızda olsa da, Atatürk’ün dediği gibi ‘Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur’ diyerek ve ‘zararın neresinden dönersen kardır’ mantığıyla bugün burada küçük ama ciddi bir adım atıyoruz. Aile Eğitim Programı’nı ‘Bismillah’ diyerek başlatıyoruz” diye konuştu.
"AİLE YAPISI ÇOK ÖNEMLİ"
Eğitimin toplumun temeli olduğuna dikkat çeken Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan, “Eğitimsiz demokrasi olmuyor. Cumhuriyetimizi kuran başka büyük önder Atatürk ve onun arkadaşları Cumhuriyeti kurduğumuzda maalesef eğitimsiz bir toplum devraldık. O dönemde okuma yazma oranı yüzde 4’ler seviyesinde, kadın eğitimi de binde 4’ler seviyesindeydi. 1940’lara kadar ciddi bir eğitim seferberliği ile bu yüzde 40’lara kadar çıktı. Şu anda kadın eğitim halen yüzde 79’larda. Bu gerçekten Türkiye’ye yakışmayan bir orandır. Eğitim olunca bir devlet veya hükümet felaketlere uğrayabilir. Ama o temel eğitim nedeniyle kısa sürede atlatabilirler. Eğitim olunca demokrasi de oluyor, hoşgörü oluyor, toplumsal yapı sağlıklı oluyor. Japonya’da bir kişinin yılda kitaba harcadığı miktar 120 dolar, bu Avrupa’da 90 dolardan aşağıya iniyor. Türkiye’de de 6 kişiye 1 dolar düşüyor. Okumayı alışkanlık edemedik. Okuma olmadığı takdirde bir tarafımız eksik kalıyor. Aile yapısı çok önemlidir. Türkiye’nin hiç alışık olmadığı bir takım olaylar görülür hale geldi” şeklinde konuştu.
Konuşmaların sonunda eğitim programının hazırlanmasında emeği geçenlere Vali Yardımcısı Hasan Özhan teşekkür belgesi verdi.
18-22 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan eğitim toplantısında kamu kurum ve kuruluşlarından gelen 61 lisans mezunu meslek elemanları eğitim alacak. Sağlıklı, mutlu ve müreffeh ailelerin oluşmasını amaçlayan aile eğitim programı gündelik hayatın bütününü kuşatan; iletişim, hukuk, sağlık, medya ve iktisat başlıklarını içeren 5 alanda ve 23 farklı modülden eğitim verecek.