Rusya'da Tutuklanan Greenpeace Üyeleri

Rusya'da 30 Greenpeace üyesiyle gözaltına alınan Rus doktor Yekaterina Zaspa'ın, kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi.


Rus Interfaks ajansı, St. Petersburg kentindeki mahkemenin, Zaspa için 45 bin 500 avro kefalet ücreti belirlediğini duyurdu.

St. Petersburg'daki başka bir mahkeme de bugün Avustralyalı Greenpeace üyesi Colin Russell'ın gözaltı süresinin 3 ay uzatılmasına hükmetmişti. Russell, 24 Şubat'a kadar gözaltında tutulacak.

Aralarında Türk vatandaşı Gizem Akhan'ın da bulunduğu 29 eylemcinin durumu daha sonra mahkeme tarafından değerlendirilecek.

Rusya'da, Gazprom Neft'e ait petrol platformuna tırmandıkları gerekçesiyle 19 Eylül'de gözaltına alınan, "holiganlık ve güvenlik güçlerine kötü davranma" suçlarından tutuklu yargılanan eylemciler, geçen hafta Murmansk kentindeki şartların yetersiz olması nedeniyle St.Petersburg'a nakledilmişti.

Rus sahil güvenlik ekipleri, devlete ait enerji şirketi Gazprom'un Kuzey Denizi'ndeki petrol arama çalışmalarını protesto etmek için gösteri düzenleyen 18 ülkeden 30 Greenpeace üyesini gözaltına almış, örgütün gemisine de el koymuştu.

Yetkililer, Greenpeace'in "Arctic Sunrise" adlı gemisinin petrol kuyusu platformu çevresindeki 500 metrelik güvenlik hattını ihlal ettiğini ve gemide hangi amaca hizmet ettiği bilinmeyen ekipmanların bulunduğunu ileri sürmüştü.

Kaynak: AA