Düsiad’dan Dershanelerin Kapatılmasına Tepki

Düzce Sanayici İş Adamları Derneği (DÜSİAD) Başkanı Eyüp Çakır, “Dershanelerin kapatılması Anadolu çocuğuna ilim tahsili yapma demektir” dedi.

Düsiad’dan Dershanelerin Kapatılmasına Tepki

Düzce Başkanı Çakır ve yönetim kurulu üyeleri dernek binasında basın toplantısı düzenlediler. “Özel teşebbüs, ticarethane devlet eliyle, yasayla kapatılması doğru olmaz” diyen DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, “Dershaneler kapanır kapatılmaz arz talep meselesidir. Önce dershaneye ihtiyaç duyulan ortam kaldırılmalıdır. Eğitim sistemi bu boşluğu ne zaman doldurur ise o zaman dershaneler zaten hükmünü yitirir. Bu uygulamadan dershane çalışanları ve dershane işletmeleri ciddi sıkıntıya girer atamayı bekleyen bunca öğretmen varken ciddi bir öğretmen gurubunu boşa çıkartmak doğru değildir. Dershane işletmeleri açsından kurmuş oldukları mülkler ile ilgili ciddi ceza ve maddeler içeren kontratları vardır. Dolayısıyla ciddi tazminat ödemek yükümlülüğüyle karsı karsıya gelirler” dedi.

Özel okulların yüzde 30’unda kontenjan boşluğunun olduğunu işaret eden Çakır şöyle konuştu; “Dershanelerin özel okullara dönüştürülme projesi çok kolay olmadığı gibi şuan da özel okullarda yüzde 30 kontenjan boşluğu vardır. Veli acısından dershane bedelini ödemek zor iken 3 katı bedelle çocuğunu nasıl özel okula verecekler dershaneler fırsat eşitliğini sağlamaktadır. Dolayısıyla kapatılmamalıdır. Dershaneler çocukların aynı zamanda sosyal alanıdır. Bura da rehberlik hizmeti alan çocuklar hedefli çalışmayı doğru yerde zaman geçirmeyi üniversite öncesi ciddi bir alt yapıya sahip olmayı öğrenmektedir.”
“Dershanelerin kapatılması Anadolu çocuğuna ilim tahsili yapma demektir” diyen Çakır “Bugün özel ders saati minimum 50 veya 100 TL arası değişmektedir. Dershaneler bu hizmeti saati 5 TL’ye gelecek sekil de vermektedir. Türkiye de Anadolu’dan birinciler hatta ilk binler çıkmayacak demektir. Silopi deki bir kızın Türkiye birincisi olması dershaneler sayesindedir. Meslek lisesinde okuyan öğrencilerin dershaneler olmadan bugün ki milli eğitim müfredatı ile üniversite kazanmaları mümkün değildir” dedi.

Etüt merkezlerinin kapatılmasının dağa çıkışın önünü açmak olduğunu söyleye Çakır konuşmasına şöyle devam etti; “Dershanelerin kapatılmasına etüt merkezlerinin de katılması olayı daha da vahım hale getirmektedir çünkü etüt merkezleri örgenci den hiçbir ücret almadan eğitim veren ve gönül esasına dayalı kaynakla hizmet veren yerlerdir. Sadece Cizre’de 3 bine yakın çocuk etüt merkezlerinden yararlanmaktadır. Güney doğu ve doğu Anadolu da yetişen yeni nesil ile gönül bağı oluşturan etüt merkezlerini de kapatmak dağa çıkısın onunu açmak olur. Torba yasanın bir tarafına gece yarısı iliştirilecek bir madde ile dershane kapatma kimin projesi ve neyi amaçlıyor. Gerçekten bu işte bir terslik var. Tarih bu düğümü mutlaka bir gün çözecektir. Kısacası dershane kapatmak yasakları yasaklamak vaadiyle siyasete gelen başbakanımızın Milli Eğitim Bakanının bir yasak ile gündeme oturmasına gönlümüzün razı olmadığını belirtir Sayın Başbakanımızdan böyle bir uygulamayı durdurmasını ve reddetmesini temenni ediyoruz.”
Kaynak: İHA