- Anayasa Uzlaşma Komisyonu Toplantısı
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Anayasa yapamayacağına ilişkin kaanatini, birer yazıyla özetleyerek 4 siyasi parti genel merkezine gönderme kararı aldığını bildirdi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun toplantısı 3 saat sürdü.
Mehmet Ali Şahin, toplantının ardından yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı Çiçek'in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Anayasa yapamayacağına ilişkin kaanatini, birer yazıyla özetleyerek 4 siyasi parti genel merkezine gönderme kararı aldığını ifade ederek, " diye toplantıyı kapattı" dedi.
Şahin, bir gazetecinin, "O zaman diyebiliriz" sözlerine, "Evet diyebiliriz" yanıtını verdi.
Komisyon üyesi, CHP Konya Milletvekili Atila Kart, yaklaşık 3 saatlik toplantıda; şimdiye kadarki taslaklar, mutabık kalınan maddeler ve şerhli olan maddelerin bir sitede yayınlanması, bunun kitap haline getirilmesini konuştuklarını, mutabık kalındığını belirtti.
Bunun dışında müzakerelerin devam etmesi konusunda görüş beyan ettiklerini ifade eden Kart, "Ama Sayın Meclis Başkanı, son 5 dakikada, 'artık bu komisyonun çalışmalarını sürdüremeyeceğini, sürdürmek istemediğini' ifade etti.
Sayın Başkan'ın bu kararıyla neye uğradığımızı şaşırdık. 'Bundan sonraki toplantımızın saatini, gününü belirtelim' deyince Sayın Meclis Başkanı, 'Ben artık bu görevi sürdüremeyeceğim' dedi.
Buna bizler anında 3 grup da itiraz ettik. Böyle bir şeyi kabul etmediğimizi... Meclis Başkanı kişisel olarak ayrılmak istiyorsa ayrılabilir ama komisyon çalmışmalarının sona ermesi noktasında Meclis Başkanı'nın görüş beyan etme noktasında bir irade ortaya koyması, karar vermesi sözkonusu değildir" dedi.
Kart, çalışma protokollerinin son derece açık olduğunu ifade ederek, "Biz yarın gruplar olarak saat 15.00'de çalışma mekanımızda toplanacağız, gündemimizi değerlendireceğiz. AK Parti gelir mi gelmez mi, bilemiyorum. Gelmezse, bir mazeret beyan etmezse tutanağımızı tutacağız, 15 maddelik protokolün gereği neyse onu tutanaklara geçireceğiz" diye konuştu.
Kart, "Sayın Meclis Başkanı'nın 'ben artık bu görevi yapmıyorum, yapmak istemiyorum, bırakmak istiyorum, artık buradan bir şey çıkmayacağımı görüyorum' açıklamasının değerlendirmesinin gerekçesini Sayın Başkana sorarsınız. AKP sözcülerinin bir tavır ve tepkileri de olmadı' dedi.
"Bu tespitimi, gözlemimi üzülerek ifade ediyorum" diyen Kart, şöyle konuştu:
"Burada belli ki AKP Grubu ile Sayın Meclis Başkanı'nın daha evvel bir şekilde, doğrudan ya da dolaylı olarak, Sayın Başbakan'ın talimatları doğrultusunda, bu komisyonun sona erdirilmesi kararının verildiği anlaşılıyor. Bu çok nettir, yalın gerçek budur. Bunun ötesi lafı güzaftır. AKP'nin hiyerarşik talimatıyla, TBMM Başkanı, görev ve sorumluluğunu bırakmıştır. Bu, komisyonun bize göre 15 maddelik protokol hükümleri çerçevesinde çalışmalarının sona ermesi anlamına gelmez. Biz komisyon olarak şu anda varlığımızı halen koruyoruz?"
-" deme yetkisi yok"
Komisyon üyesi, BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da "bir siyasi parti çekiliyorum" demediği sürece çalışmaların devam edeceğini belirterek,"Meclis Başkanı'nın 'ben komisyonu dağıtıyorum' deme gibi bir yetkisi yok. Hangi siyasi parti gelmezse, demek ki komisyondan çekilme iradesini ortaya koymuştur' sözlerini sarfetti.
Geçen hafta şık ve ahlaki olmayan bir yöntemle toplantı düzenlediklerini kaydeden Yıldız, şunları kaydetti:
"Sayın İyimaya, 'çalışmaları nasıl hızlandırılabiliriz' diye değerlendirme yaptı. Biz de o zaman 'Meclis Başkanı'nın başkanlığında toplanalım, öneri sunalım' dedik. Öneri sunmak üzere Meclis Başkanı ile yaptığımız bir toplantıda, Meclis Başkanı'nın da iradesini zorlayan bir dayatmayla, adeta bu komisyon bitirilmek istendi. O zaman bitirecekseniz biz iki gündür, 10-15 saat neyi tartışıyoruz? 3 parti de çok pozitif öneride bulundu ama AKP, hiç bir öneri ortaya koymadan, Meclis Başkanı'nın vasıtasıyla dolaylı yoldan, direkt 'ben bitiriyorum' da diyemiyor.
Meclis Başkanı üzerinden bu komisyonu bitirmeye çalışıyorlar. Bu, ne şıktır ne de ahlakidir. BDP olarak, biz komisyonun geleceğini görmezsek 'çekiliriz' deriz ve çekiliriz. Ama Sayın Meclis Başkanı üzerinden böyle bir şey yapılması çok üzücü olmuştur. Biz komisyonun önünü açmak için toplantı tertipliyoruz. Ama orada hiç bri öneri ortaya konulmadan bu komisyon bitirilmek isteniyor. O zaman biz nasıl yasa ve Anayasa çıkaracağız, birbirimize nasıl güveneceğiz?"
Toplantının ardından 3 siyasi parti grubunun ortak açıklama yapacağı anons edilmesine rağmen, 3 grubun milletvekilleri de ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.