'Haytarma' Filminin Türkiye Galası Eskişehir'de Yapıldı

Kırım Tatar sürgününü konu alan sinema filmi "Haytarma"nın Türkiye galası, Eskişehir'de gerçekleştirildi.


Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi'ndeki Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılan gala, yoğun ilgi gördü.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, film gösteriminin ardından yaptığı konuşmada, "Bu film, Kırım Tatarları'nın tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bundan sonraki nesile geçmişimizde yaşanan acıları anlatmak, bizim için önemli. Tabii ki kinden, nefretten uzak hisler taşıyoruz ama kardeşliğimizi pekiştirmek ve sürdürmek için geçmişimizi çok iyi bilmemiz gerekiyor" dedi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov da, "İşte bu facianın bir gününü gördünüz. Bu facia, 50 yıla yakın sürdü. 50 sene içinde neler neler oldu? Bunları bir filmle anlatmak mümkün değil" diye konuştu.

Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da Haytarma'yı değişik dillere çevirip tüm dünyada izlettirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Ayşe Seyitmuratova ise 18 Mayıs 1944 tarihinde yaşanan Kırım Tatar sürgününe 7 yaşındayken şahit olduğunu belirterek, bugüne kadar yaşadıkları anıları anlattı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği rejimi tarafından soykırım ve sürgüne maruz bırakılan Kırım Tatarları'nın yaşadığı dramı anlatan, ilk uzun metrajlı sinema filmi olma özelliği taşıyan Haytarma'nın Türkiye galasında, duygusal anlar yaşandı.

Etkinliğe, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, Kırım Müslümanları Müftüsü Emirali Ablayev, Bahçesaray Valisi İlmi Umerov, Haytarma filminin yapımcısı Lenur İslamov, film oyuncuları ve çok sayıda davetli de katıldı.

Kaynak: AA