Bütçe Geçti, Tartışması Bitmedi

Aydın Belediyesi’nin 2014 yılı bütçesi 189 milyon 545 bin 212,89 TL olarak kabul edildi.

Bütçe Geçti, Tartışması Bitmedi
MHP Grubu, 16 çekimser oya karşılık 9 evet oyuyla kabul edilen bütçeyi yargıya taşıyacağını belitti.
Aydın Belediye Meclisi’nde süren performans ve bütçe görüşmelerinde dün akşam yapılması planlanan 4’üncü oturumunun AK Parti ve MHP’li üyelerin boykotu sonucu çoğunluğun sağlanamayıp yapılmamasının ardından, görüşmelere mesai günü olmamasına rağmen bu sabah saat 08.00’de başlayan 5’inci oturumla devam edildi. ‘2014 Yılı Performans Programı ile ilgili Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’ ve ‘2014 Yılı Analitik Bütçesi ile ilgili Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nun görüşüldüğü toplantıda son oturumlarda olduğu gibi yine gergin anlar yaşandı.

Meclis üyelerinin sık sık sözünü kesmesinden ve bütçe görüşmeleri başlamamasına rağmen bütçe ile ilgili rakamsal önergeler vermesinden rahatsız olan Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Meclisi ben yönetiyorum. Söz vermeden kimsenin konuşmasına izin vermem. Önce herkes birbirine saygılı olmayı öğrenecek. Ayrıca biz; performansa göre bütçe değil, bütçeye göre performans yapıyoruz” dedi.

“HALK KENDİ PARASIYLA UCUZ EKMEK YİYOR”
Halk ekmek projesi için performans bütçesine konan 2 milyon 768 bin 500 TL’lik kaynağın çok fazla olduğunu iddia eden AK Parti’li Murat Öden de, “Günde 15 bin ekmekten yılda 5 milyon 455 bin adet ekmek üretilmesi planlanıyor. Günde 15 bin ekmeği dışarıdan satın alsak, hemen hemen bütçeden ayrılan kaynağa yakın bir tutar elde ediliyor. Aydın halkına, kendi parasıyla ucuz ekmek yediriliyor. Siz bu bütçeyi bize oylatarak, mobing uyguluyorsunuz” diye konuştu.

Aydın Belediyesi’nin yerel seçimlerde büyükşehre dönüşeceğini hatırlatan MHP’li Cavit Tığ ise, 3 aylık bütçe için 12 aylık kaynak belirlenmesinin doğru olmadığını savundu. Bu kaynağın seçim yatırımı olarak 3 ayda tüketileceğini öne süren Tığ, “3 aylık bütçe için 12 aylık kaynak ayırıyoruz. Siz bu paraları 3 ayda harcamak mı istiyorsunuz? Buna asla izin vermeyeceğiz. Siz seçim yatırımı yapasınız diye ilimize ayrılan kaynakları çarçur ettirmeyiz. Performans ile ilgili önergelerimizi oylamaya sunmuyorsunuz. Bu böyle devam ederse bütçeye ret oyu vereceğimizi bilmenizi isterim” dedi.

“BÜTÇE 3 AYLIK DEĞİL 12 AYLIK”
MHP’li Tığ’ın bütçe ile ilgili iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Başkan Çerçioğlu, konuyla ilgili bir bilgiyi meclis üyeleriyle paylaştı. Çerçioğlu, şöyle konuştu: “İçişleri Bakanlığı’nın bu konudaki talimatı gayet açık. Kapanan belediyeler 3 aylık, dönüşüm gösteren belediyeler ise 12 aylık bütçe hazırlıyor. Bizde 1 yıllık bütçe hazırlıyoruz. Çok şükür bu güne kadar milletin parasını çarçur etmedik. Bu devletin Sayıştay’ı var. Böyle bir şey tespit edilirse gerekeni yaparlar”
Performans ve bütçe görüşmelerinin uzamasının raporlarda yapılan bariz rakamsal hatalardan kaynaklandığını öne süren MHP’li Güngör Türk de, “Sizlerin hataları yüzünden bu günlere geldik. Raporları iyi hazırlayamadığınız için Pazartesi’nden Perşembeye, Perşembe’den Cuma’ya geldik. Şimdide Cumartesi günü sabahın 8’inde toplantı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“4 YILDIR NEREDEYDİNİZ”
Performans ve bütçe görüşmelerinin uzamasına neden olan AK Parti ve MHP’li meclis üyelerine tepki gösteren bağımsız üye Halis Hekimoğlu ise, şunları söyledi: “Ben raporları baştan sona inceledim. İddia edildiği gibi bariz hatalar yok. Niçin 4 yıldır kızmıyordunuz da, şimdi seçim yaklaştı sinirleniyorsunuz? Aydın Belediyesi, büyükşehir oldu. Zaten bu bütçe 3 ay sonra değişecek. Bu işi uzatmanın ve birbirimizi kırmanın anlamı yok. Seçim meydanlarda yapılır. İsteyen çalışıp, seçimi meydanlarda kazansın”
PERFORMANS ÇEKİMSER OYLARLA KABUL EDİLDİ
2014 Yılı Performans Programı ile ilgili Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’yla ilgili olarak 17 müdürlüğe ait raporların tek tek okunması ve üzerinde konuşulmasının ardından oylamaya geçildi. Yapılan oylama sonucu 16 çekimser oya karşılık 9 evet oyuyla rapor kabul edildi.

Raporun bu sonuca göre kabul edilemeyeceğini AK Parti’li Nebil Alparslan, “Gayri ciddi hazırlanmış bir rapor. Kes kopyala yapıştır yöntemi uygulanmış. Bu sonuçlara göre bu rapor kabul edilemez. Usul hatası yapıyorsunuz” diyerek, tepki gösterdi.

Usul hatası olmadığını ve oylamanın geçirdiği olduğunu kaydeden Başkan Çerçioğlu da, “Varsa bir sıkıntınız; gider savcılığa müracaat edersiniz. Yargıdan kim korkar?” diye cevap verdi.

BÜTÇE GÖRÜŞMLERİNDE “FAKİR” TARTIŞMASI
2014 Yılı Analitik Bütçesi ile ilgili Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nun görüşüldüğü sırada ekrana yansıtılan rakamlarla ellerindeki raporların birbiriyle uyuşmadığını iddia eden bağımsız üye Uğur Alkanlı, “3 aydır bütçe hazırlıyorsunuz, akşam 4’de elimize rapor verip sabah 8’de maraba gibi buraya dikiyorsunuz. Oda yanlış çıkıyor. Beni kanser edeceksiniz. Sayın Başkan; beni atın da sizde kurtulun, bende. Hasta olursam beni AYBA’dan baktırmak zorunda kalacaksınız” şeklinde konuştu.

Başkan Çerçioğlu, Alkanlı’ya “Allah korusun. Allah sizi başımızdan eksik etmesin. Siz bize lazımsınız. Ancak, hastane olursanız sizi AYBA’dan baktıramayız. Çünkü, biz oradan fakirlere hizmet götürüyoruz” diyerek karşılık verdi.

Alkanlı’nın “Bende fakirim” yanına Başkan Çerçioğlu, “Muhtarlıktan fakir belgesi getirin, size de baktıralım” cevabını verdi.

“YARGIYA TAŞIYACAĞIZ”
Bütçe görüşmeleri sırasında Başkan Çerçioğlu’ndan uzun süre söz hakkı istemesine rağmen, kendisine söz verilmeyen MHP’li Mustafa Çakır, tepkisini yüksek sesle ifade etti.

Bütçenin çekimser olaylara rağmen kabul edilmesinin yanlış olduğunu ileri süren Çakır, sözlerine şöyle devam etti: “Meclisin hür iradesi ipotek altına alınıyor. Belediyeler Kanunu’nda açıkça belirtilmesi ve çekimser olaylara rağmen bütçeler kabul ediliyor. Hak, hukuk ve adalet göz ardı edilerek, müdürlük bütçeleri görüşülmeye devam ediliyor ve bu sürecek gibi gözüküyor. Bu konuda yasal hakkımızı kullanarak, suç duyurusunda bulunacağız”
2014 Yılı Analitik Bütçesi ile ilgili Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nda yer alan 17 müdürlüğe ait bütçeler sırasıyla görüşüldüğü sırada MHP Grubu’nun verdiği her bir önerge Başkan Çerçioğlu tarafından usule uygun olarak hazırlanmadığı gerekçesiyle gündeme alınmadı. Hafta sonu olmasına rağmen sabah saat 08.00’de başlayan bütçe görüşmeleri, 8 saatlik yoğun çalışmanın ardından saat 16.00’da tamamlandı. Müdürlük bütçelerinin ele alınmasının ardından Aydın Belediyesi’nin 2014 yılı bütçesi 16 çekimser oya karşılık 9 kabul oyuyla 189 milyon 547 bin 212,89 TL olarak kabul edildi.
Kaynak: İHA