Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan 'Sınır Kapısı” Açıklaması

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sınır kapıları ile ilgili hakkında ortaya atılan iddialara İstanbul Ticaret Odası meclisinden cevap verdi.

Meclis toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, “Modernizasyonunu yaptığımız sınır kapılarında hem devlet, hem üyelerimiz hem de halkımız kazandı” dedi.


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir gazetede yer alan '"Rifat Baba Kapıları Tuttu'" haberine İstanbul Ticaret Odası meclisinden cevap verdi. Gümrük kapılarının modernizasyonun TOBB başta olmak üzere yurt çapındaki 137 oda ve borsa ortaklığında yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar Habur, Cilvegözü, Kapıkule, Hamzabeyli, Sarp ve Nusaybin gümrük kapılarının modernizasyonunun tamamlandığını ve beşinin işletmeye açıldığını söyledi.

Sınır kapılarının inşasına 300 milyon liralık yatırım yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Burada hem devlet kazandı hem özel sektör kazandı. Yaptığımız kapılar tüm dünyada örnek gösteriliyor. Devletin bu işten kazancı cebinden 300 milyon çıkmaması oldu. Devletin kasasından tek kuruş çıkmadı. Devletin kasasından para çıksaydı bu 76 milyona vergi olarak dönecekti. Veya devlet gidip dışarıdan borçlanacaktı. Ancak bunların hiç biri olmadı. Bunun yanında devlete 250 milyon liralık vergi geliri sağlandı. Burada hem devlet, hem üyelerimiz hem halkımız kazandı” dedi.

Çıkan haberlere tepki gösteren Hisarcıklıoğlu, “Dünya Lojistik endeksinde gümrük kapılarının modernize edilmesi ile beraber Türkiye 155 ülke içerisinde 39’unculuktan 27’inciliğe yükseldi. Soruyorum size Türkiye hangi endekste son 5 yılda 12 basamak yukarı atladı. İşte bu kapıların modernizasyonu sayesinde oldu. Bu projede bakanımızın müthiş bir vizyonu var. Sanki Rifat’ın cebine para giriyor. Adam yazıyor, ‘Rifat’ın kapısı’ diyor. Nerede benim kapım. Biz bu işi Allah rızası için yapıyoruz. Bunu anlamayan bilmez. Bütün dünya kapılarınızı modernize edecekseniz Türkiye’yi örnek alın diyor. Soruyorum size Türkiye’de dünyaya kaç tane örnek olacak model var” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, 5 yeni kapı daha yapacaklarını belirterek bu kapılardan Ardahan’da yapılacak olanda Azerbaycan halkı ile kucaklaşılacağını söyledi.

Kaynak: İHA