Hasta ve Hasta Yakınlarının Şekerini Ölçtüler

14 Kasım ‘Dünya Diyabet Günü’ nedeniyle Nazilli Devlet Hastanesinde açılan diabet standında hastaneye gelen vatandaşların kan şeker ölçümleri yapıldı.


Diyabet belirtilerini hisseden vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tedaviye başlanmasının yaşam kalitesine önemli katkı sağladığını ifade eden Nazilli Devlet Hastanesi yöneticisi Dr. Nail Ündağ: “Bunun içinde vatandaşlarımız sağlık tesislerine geldiklerinde, zaman zaman kan şeker ölçümlerini yaptırmalarında fayda olacağı inancını taşıyorum” dedi

Dr. Ündağ, Diyabet Günü nedeni ile hastane içinde diabet standı açarak görevli ve sorumlu hemşirelerin vatandaşları diyabet konusunda yaptıkları açıklamalarla bilgilendirdiklerini belirterek; “Diyabet kişinin, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaması ve kan şekerinin yükselmesidir. 1921 yılında insulini bularak diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Frederick Banting’ in doğum yıl dönümü anısına 14 Kasım Dünya Diyabet günü olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle her yıl Dünya Diyabet Günü kapsamında çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir. Diyabet Tip I ve Tip II olarak ikiye ayrılır. Tip I diyabet, genellikle genç ve çocuk yaşta ortaya çıkar. Bu hastalarda pankreastan insülin yapımı ya çok azalmış veya durmuştur. Bu durumda kanda insülin yoktur. Kan şekeri düzeyini dengelemek için dışarıdan insülin vermek zorunludur. Tip II diyabet; bu hastalarda pankreasta ileri yaşlara kadar normale yakın düzeyde insülin yapımı vardır. Hatta bazen normalden fazla bile insülin yapımı söz konusu olabilir. Ancak insülin yeterli etkiyi sağlayamamaktadır. Şişmanlık ve yanlış beslenme insülinin istenen etkiyi göstermesini engeller ve kan şekeri yükselir. Bu hastaların çoğunluğu 40 yaşın üzerindedirler. Diyabet tüm dünyanın olduğu gibi Ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Diyabet tanısı konan hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 6.5 milyon kişinin diyabetli olduğu, yaklaşık 3.2 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberi olmadığı tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA