Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geçen yıl Türkiye genelinde gerçekleştirilen operasyonlarda 5 milyon 620 bin 776 lira değerinde ilacın ele geçirildiğini belirterek, "En fazla ele geçirilen ilaçlar arasında da cinsel içerikli ilaçlar ile zayıflama ilaçları olduğu tespit edilmiştir" dedi.


Müezzinoğlu, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, mevzuat gereği ilaçların tanıtımının yasak olduğunu, satışının sadece eczaneler ve ecza ticarethanelerinde yapılmasının zorunlu olduğunu anımsattı.

İlaç Takip Sistemi ve karekod uygulaması sayesinde ilacın ilk üreticisinden kullanıcıya kadar her aşamada takip edilebildiğini vurgulayan Müezzinoğlu, Türkiye'de tüketilen her ilacın izlenebildiğini ve hastalara daha sağlıklı ilaç sunulduğunu anlattı.

İlaçların reklamının yasak olmasına rağmen internet üzerinde satışına rastlandığını belirten Müezzinoğlu, "İnternet aracılığıyla temin edilen ilaçların sahte olma riski bulunduğu hususunda, ilaçta sahtecilik önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

Müezzinoğlu, ilaçların internet üzerinden satışının engellenmesi ve bu suçun arkasındaki organize ağla mücadele için 2008 yılında "Pangea Operasyonu" adlı faaliyetin başlatıldığını ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 80 ülkenin bu operasyona dahil olduğunu kaydetti.

Operasyonlarda 10,5 milyon dolar değerinde olan ve sağlığı tehdit eden 3,75 milyon kutu ilaca dünya genelinde el konulduğunu anlatan Müezzinoğlu, yasadışı ilaç satan 18 binden fazla internet sitesinin kapatıldığını ifade etti.

Müezzinoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden elde edilen verile göre, 2012'de Türkiye genelinde gerçekleştirilen operasyonlarda 5 milyon 620 bin 776 lira değerinde 1 milyon 873 bin 592 ilaç ele geçirildiğini, en fazla ele geçirilen ilaçların cinsel içerikli ve zayıflama ilaçları olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Şüpheli ölüm vakalarında öncelikle otopsi yapılması ve Adli Tıp Kurumu tarafından ölüm sebebinin belirlenmesi gerektiğine işaret eden Müezzinoğlu, sahte ilaçtan dolayı ölen kişi sayısı hakkında zaman zaman basında yer alan iddialar dışında herhangi bir sakatlanma veya kesinleşmiş ölüm raporu ya da yargı kararı bulunmadığını belirtti.

Kaynak: AA