Nato Endüstri Forumu 2013

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde sözleşme görüşmelerine Çin ile başlamasına ilişkin "Uluslararası bir ihaleye çıktık ve bu ihalede 4 katılımcı vardı. Bu, uzun ve ayrıntılı bir süreç. Bütün seçenekleri gözden geçirdik. Karar alıcıların değerlendirmeleri üzerine sözleşme görüşmelerine ilk sıradaki şirketle başladık. Elbette ortaklarımızın hassasiyetlerini göz önünde bulunduruyoruz. Süreç 6 aydan 1 yıla kadar sürebiliyor. Bunun gibi karmaşık bir program için kesin tarih vermem mümkün değil" dedi.


Bayar, NATO Endüstri Forumu 2013'ün basın toplantısında yaptığı konuşmada, NATO'nun yıllık bu konferansı, savunma sanayileri ile üye ülkelerin endüstrileriyle diyaloğunu, işbirliğini artırmak amacıyla düzenlediğini belirtti.

Konferansta NATO'nun geleceğe dönük ihtiyaçlarının tartışıldığını ve bunlara ülke sanayilerinin nasıl cevap vereceği üzerinde istişareler yapıldığını anlatan Bayar, Türkiye'nin ilk defa konferansa ev sahipliği yaptığını bildirdi. Bayar, "Buradan bizim de gayretimiz, Türk savunma sanayini NATO'nun ihtiyaçlarına cevap verebilir bir noktaya getirmek, bu fırsatları yaratmak" dedi.

Bayar, soruları yanıtlarken, Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde sözleşme görüşmelerine Çin ile başlamasının ardından ABD'li şirketlerin de teklif verdiğine yönelik bir soru üzerine, şunları söyledi:

"Sistem, Türkiye'nin kendi ulusal savunma sistemi programıdır. Uluslararası bir ihaleye çıktık ve bu ihalede 4 katılımcı vardı. Bu, uzun ve ayrıntılı bir süreç. Bütün seçenekleri gözden geçirdik. Karar alıcıların değerlendirmeleri üzerine sözleşme görüşmelerine ilk sıradaki şirketle başladık. Elbette ortaklarımızın hassasiyetlerini göz önünde bulunduruyoruz. NATO'nun bir parçasıyız; bu sistem NATO'nun kapasitesine katkıda bulunacak ve bunlar dikkate alınıyor. Süreç, Türkiye'nin öncelik ve düzenlemelerine göre işletilecek."

Çin ile görüşmelerin ne kadar süreceğiyle ilgili bir soruya Bayar, "Sözleşme görüşmelerine başladık. Süreç 6 aydan 1 yıla kadar sürebiliyor. Bunun gibi karmaşık bir program için kesin tarih vermem mümkün değil" karşılığını verdi.

Bayar, füze savunma sistemi kurulurken, çok fazla analiz ve değerlendirme yapıldığını, uzun ve kısa vadeli operasyonel gereksinimlerin tespit edildiğini, daha sonraki aşamada teknoloji tranferi, endüstriyel bölümlere ilerlendiğini, son olarak da bütçe kısmı ve entegrasyonun geldiğini anlattı.

Sınır güvenliğine ilişkin bir soru üzerine Bayar, Türkiye'nin, farklı ve istikrarsız komşularından dolayı dünyadaki en sıkıntılı sınır güvenliğine sahip ülkelerden biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Sınırın kendi tarafımızda olan bölümünü koruyoruz ancak diğer tarafı tamamen sahipsiz. Bu, Türkiye açısından çok sıkıntılı bir durum. Geçen yıl terörle mücadele konularında büyük çaba gösterdik. Bu, şu anda Suriye sınırında ciddi bir konu. Büyük bölümü İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen bir sınır güvenliği programımız bulunuyor, ancak Savunma Bakanlığı tarafından da paylaşılan bir sorumluluk var. Gelecekte oluşacak gereksinimler için güvenlik konusunda daha teknolojik çözümler üretiyoruz.

- "Türk makamları, bu önemli konunun gayet farkında"

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow da Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde sözleşme görüşmelerine Çin ile başlamasına ilişkin soruya, "Her ülke kendi askeri kapasitesini nasıl oluşturacağına kendisi karar verebilir ancak bu kapasitenin bütün müttefiklerin birlikte çalıştırabileceği şekilde olması da önemlidir. Bu müttefikler açısından temel ilkedir. Türk makamları, bu önemli konunun gayet farkında. Sözleşme imzalanana kadar süreç devam ediyor" yanıtını verdi.

Kaynak: AA