Ankisad Genel Başkanı Akca Açıklaması

Ankara İş adamları ve Sanayicileri Derneği Genel Başkanı Harun Akca, Cezayir ziyaretine ilişkin, "Cezayir, çok değişik sektörlerde Türk iş adamlarını memnun edecek fırsatlarla dolu bir ülke ama sorunlarımız var" değerlendirmesinde bulundu.


Akça, yazılı açıklamasında, ANKİSAD üyesi bir grup iş adamı ile iş fırsatlarını incelemek için gittikleri Cezayir'de önemli temaslarda bulunduklarını ve yeni anlaşmalar yaptıklarını bildirdi. Cezayir ziyaretinde konteyner radyatör, bir hastane projesinin boya işleri, Cezayir Enerji Bakanlığı ile görüşülmek üzere elektrik panoların alımında anlaşıldığı ve mobilya sektöründe temsilcilikler oluşturulurken, hırdavat malzemesinde iki konteyner ürün satımı ile aydınlatma sektöründe ofis açma kararı alındığını belirten Akça, şunları kaydetti:

" Cezayir, çok değişik sektörlerde Türk iş adamlarını memnun edecek fırsatlarla dolu bir ülke ama sorunlarımız var. Yıllık 113,6 milyar dolarlık gayri safi milli hasıla ile Güney Afrika Cumhuriyeti'nden sonra kıtanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Cezayir'de, AB ürünlerine sıfır, Türk ürünlerine ise yüzde 35 vergi uygulanıyor. Bu konuda Ekonomi Bakanlığımız ilgili çalışmaları yapmalı ve bu sorunu ortadan kaldırmalı. AB ülkeleri nasıl ticaret yapıyorsa biz de aynı uygulamadan faydalanmak istiyoruz. Cezayir'in AB ile yaptığına paralel bir Serbest Ticaret Anlaşması'nın Türkiye ile de yapılması hayati öneme sahip görünmektedir."

Türk bankalarının teminat mektuplarının kabul edilmemesi ve para transferlerinde ekstra maliyetler çıkması nedeniyle gecikmeler yaşandığının altını çizen Akca, Türk bankalarının Cezayir'e şube açması gerektiğine işaret etti. Akca, Türkiye ile Cezayir arasındaki ekonomik ilişkilere dair şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cezayir'de özellikle ekonomik alanda liberalizasyon sürecinin başlatılması, önemli doğal kaynakları sayesinde ulusal zenginliklerindeki artış, ülkenin hemen her alanda yatırım ve tüketim mallarına olan ihtiyacı, terör olaylarının hissedilir derecede azalması yatırımcıları bu ülkeye yöneltmiştir. Diğer yandan ülkemiz ihracatçılarının daralan AB pazarı sebebiyle Afrika ülkelerine yönelik ilgilerinin artmasına paralel olarak, diğer Arap ülkelerindeki sosyal olayların da etkisi Cezayir'i cazip bir pazar haline getirmiştir."

Kaynak: AA